La microunde


Daca stii ce este si cum functioneaza cuptorul cu microunde, ce efect au microundele asupra constituientilor din alimente, care este deosebbirea dintre incalzirea la microunde si incalzirea pe plita sau in cuptorul clasic, atunci vei putea hotara in cunostinta de cauza daca si cat sa folosesti aceasta tehnologie pentru hrana ta si mai ales, a copiilor tai.

„Suntem ceea ce mancam” (dpdv constitutiv) si in aceasta idee am recomandat cunoasterea acestei tehnologii si efectelor sale. Exista pe internet destule articole despre gradul de denaturare pe care-l suporta  proteinele si consecintele acestor denaturari asupra biologiei celulare.

Dar mi se pare mie ca nu se cunosc pana una-alta niste notiuni de baza despre folosirea cuptoarelor cu microunde, foarte importante atat pentru evitarea acidentelor, cat si pentru o alimentatie cat de cat corecta.  Si prin folosirea corecta inteleg printre altele si evitarea abuzurilor si intelegerea pericolelor acestora. De aceea am adunat aici o colectie de sfaturi, sugestii  si avertismente privind folosirea cuptorului cu microunde. O parte sunt in limba romana.

Ghid pentru gatire la microunde:


• Gatiti produselor alimentare cat mai scurt timp posibil. Dacă este necesar, se adaugă cate 1minut la timpul de preparare a produselor alimentare, până când se ajunge la temperatura adecvată.
• Cantitatea, densitatea, precum şi temperatura alimentelor vor determina timpul de preparare necesar. Verificaţi periodic daca este gata, şi dacă este necesar, prelungiti timpul de coacere.
• Alimentele cu continut ridicat în grăsimi şi zahăr se gătesc mai repede decât alimente cu un conţinut mare de apă.
• Alimentele omogene şi uniforme se gatesc mai bine.
• În cazul în care aveti bucăţi mari reduceti nivelului de putere, pentru a permite patrunderea caldurii prin omogenizarea tempoeraturii.

• Alimentele umede se gatesc mai uniform decât cele uscate. Alimente cu un conţinut scăzut de umiditate trebuie să fie acoperite în timpul prepararii. Lasati alimentele să mai stea după prepararea termică, astfel încât caldura sa se poata dispersa uniform.
• agitare si intoarcerea produselor alimentare în timpul prepararii va ajuta caldura să se distribuie uniform şi va împiedica arderea pe margini. Dacă este posibil, amestecati alimentele dupa incalzire, înainte de servire.
• Energia microundelor ajunge mai bine pe la marginile vasului decat in centru. Deci, plasati spre exemplu legumele mai dense spre marginile vasului (tulpina de broccoli) şi cele mai puţin dense spre centru (floarea de broccoli).
• Acoperirea mâncare va reduce timpul de preparare, se reduce stropirea şi contribuie la păstrarea alimentelor umede, precum si la o incalzire mai uniforma.
• Pentru cele mai bune rezultate, utilizaţi o furculiţă pentru a intepa produsele alimentare cu o piele sau membrana (de exemplu: cartofi, tomate, carnati, gălbenuşul de ou) pentru a preveni explozia lor din cauza aburului.
• Întotdeauna mai lasati alimentele dupa gătite în cuptorul cu microunde pentru a se omogeniza temperaturacirca un minut înainte de servire.

• mărimea şi forma unui container va influenţa timpul de preparare. Alimentele preparate într-un vas îngust se gatesc mult mai rapid decât aceeaşi cantitate de alimente preparate într-un recipient inalt. Deoarece microundele pătrund din toate părţile, in vasele rotunde se gateste mai uniform
• Pentru decongelare asezati alimentele in centru ca spitele unei roti.
• Se lasă spaţiu suficient între produsele alimentare atunci când sunt asezate pentru microunde.
• Folosiţi in cuptorul cu microunde numai vase care stiti sigur ca sunt potrivite pentru microunde.
• Utilizaţi mănuşi atunci când scoateti bucate şi produse alimentare de la cuptor cu microunde, după preparare.

 

Ghid pentru Pregătirea produselor ambalate:


• Pregătiţi un întreg pachet de alimente sau un pachet de la un pachet multiplu, la un moment dat. Nu impartiti in portii un pachet schimbandu-i modul de ambalare (floricelel de porumb de ex, nu trebuie scoase din punga lor, si nu se poate inlocui cu o alta punga daca cea originala s-a deteriorat).
• Alimentele trebuie să fie cât mai proaspete cu putinţă şi sa nu fi trecut data de expirare.
• Folosiţi doar vase care stiti sigur ca sunt potrivite pentru microunde. Când sunt din plastic sau din hartie, prosoapele de bucătărie pentru microunde au o compozitie speciala care evita fragmentele metalice. In cazul in care folositi servetele din hartie recuperata care contine urme de poleiala, acestea vor lua foc.
• Urmaţi instructiunile de pe pachet pentru adăugarea de apă, unt, sare, lapte, sau alte ingrediente şi apoi amestecarea lor împreună, pentru ca in anumite conditii exista pericolul de explozie si arsuri.
• Urmaţi instrucţiunile producătorului pentru a perfora pungile/ambalajele inchise care pot fi introduse la microunde cu totul, cojiti salamul si carnatii sau taiati-i in bucati mai mici pentru a nu exploda. Ouale, castanele si alunele explodeaza de obicei (mai ales daca nu sunt perforate).
• nu e nevoie sa rotiti vasul în timpul prepararii; acest lucru nu este necesar deoarece cuptorul cu microunde are o turnantă automata al carei sens se schimba periodic.
• Asezati vasul in centru pe turnantă.
• Amestecarea periodica ajuta la omogenizarea caldurii in alimente.

• Daca nu sunt gata, alimentele pot fi reintroduse in cuptorul cu microunde pentru a continua gatirea/incalzirea.
• dacă este indicat pe ambalaj, se lasă să stea în alimentele in cuptorul cu microunde, după preparare inca o perioada.
• În cazul în care instructiunile de pe ambalajul alimentelor spun sa nu fie servite imediat ci dupa cateva mionute, scoateti vasul din cuptorul cu microunde – nu lasati alimente/vase/obiecte nesupravegheate in cuptorul cu microunde.


 Ce avem voie:

 

Folie de aluminiu – cand gatim, numai pt a proteja de ardere anumite parti proeminente (picioarele de la pui), astfel incat sa nu se apropie la mai putin de 3cm de pereti pentru ca se produc descarcari electrice.

 

Vesela, farfusii, borcane fara capac, vesela din sticla termorezistenta, plastic simplu sau special – numai daca sunt marcate cu semnul specific, daca rezista la temperaturile la care dorim sa le supunem continutul, sau daca le-am testat inainte.

 

Pungi de gatit speciale – respectati instructiunile de pe ele, perforati sau deschideti locasul de ventilare al pungilor

 

Vase din hartie, hartie cerata, pergament, servetele  – numai daca sunt speciale pentru microunde, numai la o temperatura mai redusa si numai pentru incalzit

 

Folie din plastic pentru a mentine umezeala – numai folie speciala, nu in contact cu alimnetele.

 

Ce nu avem voie:

 

Nu putem pune nici un fel de vase crapate pentru ca se vor sparge din cauza diferentei de incalzire.

Nu putem pune containere inchise pentru ca pot exploda, chiar si dupa oprirea cuptorului.

 

Nu avem voie vase/tavi din aluminiu, tavi din cartoin cu manere din metal (se aprind) sau cu margini metalice (idem).

Nu avem voie cleme sau forme metalice in U (cleme de la pungi).

Nu avem voie pahare din plastic subtire care nu sunt rezistente la caldura si se pot topi.

Deasemenea nu avem voie vase din lemn care se usuca, crapa si eventual se pot aprinde la deschiderea usii cuprotului.

 

 

Metalele reflecta si ecraneaza microundele. Ele se pot incalzi de la alimentele pe care le ating. Metalele nu se incalzesc direct, dar pot produce descarcari electrice care pot aprinde produsele/ambalajele. De aceea este obligatorie indepartarea clemelor metalice de la pungi inainte de introducerea lor in cuptorul cu microunde.

 

Microundele incalzesc diferit zone diferite din produs in functie de compozitie si asezare.

Atentie ca apa/cafeaua/laptele ating ajung la fierbere intr-unul sau mai multe puncte, fara sa se observe acest lucru. Dar incepe o reactie violenta cu producere de aburi cand introducem o lingura sau daca de exemplu punem zahar.

De aceea dupa oprire e bine sa mai lasam un minut pana la omogenizarea temperaturii produsului.

 

este bine sa acoperim produsul cu o folie/capac adecvat folosirii la microunde spre a mentine umiditatea, a evita stropirea si a grabi incalzirea.

 


Recommended Cooking Power Level

Power Level

Use

P 10 (high)

Boil water

Most prepackaged microwave foods

Sauté ground beef

Cook fresh fruits and vegetables

Make candy

Cook fish, meat, and poultry

Prepare rice

P 9 / P 8

Heat precooked food

Sauté onions, celery, and green peppers

P 8 / P 7

Roast tender cuts of meat and poultry

Cook mushrooms and shellfish

Cook foods which contain cheese & egg

P 6

Preparing sauces and gravies

P 5 (medium)

Cook meat and poultry

Cook custard

Prepare soup

P 4

Cook less tender cuts of meats

P 3

Melt butter and chocolate

P 2

Soften butter & cheese

P 1 (Low)

Soften ice cream

Raise yeast dough

Keep cooked foods warm for short periods of time

 

Fresh Vegetable Cooking Guide

Use microwave plastic wrap to cover vegetables when cooking. Vegetable

Quantity

Container / Liquid

Power Level

Approx.Minutes

Asparagus

Cuts

3 cups, cut into 1 to 2 inch pieces 2 quart casserole, add 1⁄4 cup water

P 10

6 to 10

Spears

1 lb

1-11⁄2 quart oblong glass baking dish, add 1⁄4 cup water

P 7

6 to 10

Beans

Green

1 lb cut in half

1-11⁄2 quart casserole, add 1⁄2 cup water

P 10

12 to 17

Beets

Whole

1 bunch 2 quart casserole, add 1⁄2 cup water

P 10

15 to 20

Broccoli

Spears

1 bunch (11⁄4 to 11⁄2 lbs)

2 quart oblong glass baking dish, add 1⁄4 cup water

P 10

8 to 12

Cuts

1 bunch (11⁄4 to 11⁄2 lbs)

2 quart casserole, add 1⁄2 cup water

P 10

7 to 10

Brussel Sprouts

1 lb

1-11⁄2 quart casserole add 1⁄4 cup water

P 10

7 to 10

Cabbage

Whole

1 medium head (about 2 lbs)

1-11⁄2 or 2 quart casserole, add 1⁄4 cup water

P 10

8 to 11

Wedges

2 or 3 quart casserole add 1⁄4 cup water

P 10

7 to 10

Carrots

Sliced

1 lb

1-11⁄2 quart casserole add 1⁄4 cup water

P 10

6 to 9

Cauliflower

Whole

1 medium head

2 quart casserole, add 1⁄2 cup water

P 10

10 to 17

Flowerets

1 medium head

2 quart casserole, add 1⁄2 cup water

P 10

9 to 14

Chopped

4 medium

3 quart casserole, add 1 cup water

P 10

13 to 18

Corn on the Cob

1 to 5 small ears

3 quart oblong glass baking dish. If corn is in husk, use no water, if husk has been removed, add 1⁄4 cup water. Rearrange after half the cooking time.

P 10

3 to 4 per ear

Eggplant

1 medium, about 1 lb

2 quart casserole, add 3 tablespoons of water to peeled and diced eggplant.

P 10

5 to 8

Parsnips

1 lb

1-11⁄2 quart casserole, add 1⁄4 cup water. Slice parsnips 1⁄4 inch thick.

P 10

7 to 10

Peas

Shelled

2 lbs unshelled

1 quart casserole, add 1⁄4 cup water

P 10

9 to 12

Potatoes

Whole Sweet or White

1 to 4 (6 to 8 oz each)

Pierce with fork. Place on paper towel on turntable 1 inch apart in circular arrangement.

P 10

3 to 5

Cubed White

4 potatoes (6 to 8 oz each)

Peel, cut into 1 inch cubes, 2 quart casserole with 1/3 cup water. Stir after halfway through cooking time.

P 10

10 to 14

Spinach

10 to 16 oz

2 quart casserole, place washed spinach.

P 10

5 to 8

Squash

Summer and Yellow

1 lb sliced

1-11⁄2 quart casserole, add 1⁄4 cup water.

P 10

5 to 7

Winter Acorn or Butternut

1 to 2 squash (about 1 lb each)

Cut in half and remove fibrous membranes. 2 quart oblong glass baking dish, place squash cut side down. Cover with plastic wrap. Turn cut side up after half time.

P 10

9 to 12

Turnips

1 lb cubed

In 1-11⁄2 quart casserole, add 3 tablespoons water.

P 10

6 to 9

 

Microwave Cooking Guide

Always cook in microwave-safe containers. Paper is acceptable for some foods. DO NOT USE METAL CONTAINERS. Cooking times and food quantities should be used as guidelines only.

Food

Power Level

Time

Comments

Appetizers

Party Mix (21⁄2 quarts)

P 10

5 to 7 minutes

Stir every 2 to 3 minutes

Meatballs, small meat or Hot Dog chunks (24)

P 10

5 to 8 minutes

Spread in single layer in 2 quart oblong baking dish.

Stuffed Vegetables (12)

P 10

3 to 5 minutes

Space evenly on plate lined with paper towels.

Toasted Nuts or Seeds (1⁄2 to 1 cup)

P 10

3 to 5 minutes

Combine nuts with small amount of butter. Stir every 11⁄2 to 2 minutes.

Bakery

Round Cake

P 8

3 to 5 minutes

Check at minimum time.

Fluted Tube Cake

P 10

12 to 16 minutes

Let stand 10 minutes before inverting.

Cheesecake(9 inch pie plate)

P 8

10 to 14 minutes

Put mixture in 2 quart casserole dish until thick and smooth. Stir with wire whisk every 2 minutes. Pour into crumb crust and place in refrigerator until firm.

Bar Cookies(8 inch square dish)

P 10

5 to 7 minutes

Check at minimum time.

Muffins (6)

P 8

2 to 4 minutes

Check at minimum time.

Eggs, Cheese, Dairy

Scrambled Eggs

P 10

45 seconds to 1 minute per egg.

Stir during cooking.

Quiche

P 7

5 to 21 minutes

Pour filling into pre-baked shell.

Thickened Sauces and Gravies (1 cup)

P 6

3 to 5 minutes

Microwave drippings, flour, and salt for 1 to 2 minutes; blend before adding liquid.

Scald Milk (1⁄2 cup)

P 7

3 to 5 minutes

Check at minimum time.

Melt Butter (1⁄2 cup)

P 10

30 seconds to 1 minute

Check at minimum time.

Soften Cream Cheese(8 oz)

P 7

1 to 2 minutes

Remove foil wrapper, place on microwave-safe plate. Stir every 30 seconds.

Fish & Shellfish

Fillets or Steaks(1 lb)

P 10

5 to 7 minutes

Delicate fish should be placed in or on a microwave-safe dish.

Casserole, precooked(2 to 3 quart)

P 10

12 to 18 minutes

Delicate fish should be placed in or on a microwave-safe dish.

Scallops, Shrimp, peeled (1 lb)

P 10

4 to 7 minutes

Brush with garlic butter before cooking.

Fruits

Baked Apples or Pears

P 10

2 to 4 minutes per piece

Pierce or peel to prevent bursting.

 

 

 

 

Meats and Poultry

The USDA recommends cooking meats to the following internal temperatures to be sure any harmful bacteria has been killed. To measure the internal temperature of meat, insert a meat thermometer into the thickest portion. Do not allow the tip of the thermometer to come into contact with bone.

Food Internal Temperature Ground

Cuts turkey and chickenbeef, veal, lamb and pork 165°F (74°C) 160°F (71°C)

Whole Cuts beef, lamb and vealpork 145°F (63°C)160°F (71°C)

Poultry Cuts white meatdark meatgoose and duck 170°F (77°C)180°F (82°C)180°F (82°C)

Reheating Meat, Poultry Products and Casseroles165°F (74°C)

Ground Meat, 1 lb

P 10

5 to 7 minutes

Break up and stir halfway through cooking time.

Bacon (2 to 8 strips)

P 10

30 seconds to 1 minute per slice

Place on paper towel-lined plate.

Sausage Patties

P 10

1 min per patty

Place on paper towel-lined plate. Turn over half way through cooking time.

Sausage Links

P 10

30 to 45 seconds per link

Place on paper towel-lined plate. Turn over half way through cooking time.

Franks or Hot Dogs (1 lb)

P 10

3 to 6 minutes

Place in microwave-safe dish with 3⁄4 cup water. Rearrange half way through cooking time.

Meat Casseroles with pre-cooked Meat and Ingredients

P 10

19 to 30 minutes

Stir halfway through cooking time.

Meat Stews with raw Meat and Vegetables

P 5

70 to 80 minutes

Rearrange or stir halfway through cooking time.

Meat Patties(4 per lb, or 4 oz each)

P 10

5 to 7 minutes

Place on paper towel-lined plate. Rearrange halfway through cooking time.

Spareribs (2 to 3 lb)

P 5

80 to 90 minutes

Place in microwave-save casse­role, cover with liquid. Rearrange halfway though cooking time. 10 minutes before end of cooking time drain and add barbeque sauce. Complete cooking.

Chops with Sauce

P 8

30 to 40 minutes

Turn over halfway through cooking time.

Pot Roast, 3 to 4 lb

P 4

18 to 23 minutes per lb

Use microwave-safe cooking bag. Turn over halfway through cooking time.

Pot Roast, tender

P 5

13 to 15 minutes per lb

Use microwave-safe cooking bag. Turn over halfway through cooking time.

Roast, tender beef such as rib-eye or rolled rib

P 7

Rare: 11 to 14 minutes per lb

Medium: 14 to 17 minutes per lb

Well done: 17 to 20 minutes per lb

Use microwave-safe cooking bag. Turn over halfway through cooking time.

Ham Roast, pre-cooked

P 6

14 to 17 minutes per lb

Use microwave-safe cooking bag. Turn over halfway through cooking time.

Pasta and Cereals

Long pieces (Spaghetti, Linguini, etc.

P 10

12 to 15 minutes

In 2 quart oblong glass dish, add 6 cups hot water, 1 tablespoon cooking oil and 1 teaspoon salt. Rearrange halfway through cooking time.

Noodle or Rice Casseroles (2 quarts)

P 10

8 to 15 minutes

Stir halfway through cooking time.

Hot Cereal, regular or instant

P 10

11⁄2 to 3 minutes

Add amount of water specified by package directions. Stir halfway through cooking time.

Rice, instant

P 10

11⁄2 to 3 minutes

Add amount of water specified by package directions. Stir halfway through cooking time.

Pie Crust

Crumb Crust (9 inch)

P 6

2 to 3 minutes

Check at minimum time.

Poultry (use microwave-safe cooking bag)

Chicken, cut up. 6 to 8 pieces

P 10

11 to 16 minutes per piece

Turn over halfway through cooking time.

Whole Chicken or Cornish Hens

P 7

9 to 12 minutes per lb.

Turn over halfway through cooking time.

Turkey Legs or Quarters

P 7

11 to 14 minutes per lb.

Turn over halfway through cooking time.

Turley Breast

P 7

12 to 15 minutes per lb.

Place on microwave-safe dish, breast-side down. Turn over halfway through cooking time.

Eggs

Fried 1 or 2 eggs

P 10

30 to 60 seconds per egg

Break egg into small plate that has been greased with butter. Gently prick yolk with fork. Cover with plastic wrap. Place a glass of water beside the plate to promote even cooking of the white and yolk.

Scrambled, 2 eggs

P 10

1 to 2 minutes

Place 1 tablespoon butter in small bowl. Turn microwave on high, 25 to 30 seconds or until butter is melted. Add eggs and 2 tablespoons milk. Beat with fork to scramble. Cover with plastic wrap. Stir halfway through cooking time. Season, stir, and let stand to complete cooking.

Poached

P 10

then

P 8

2 minutes

3 to 5 minutes

Use a microwave-safe container. Add water to fill 2 inches deep. Heat on high for 2 minutes to bring the water to a boil. Break eggs, one at a time, into sauce dish; then slip each egg into water, holding dish close Simmer 3 to 5 minutes on P 8 depending on degree of doneness desired. When done, remove eggs with slotted pancake turner or spoon. Drain on paper towels.

 

Reheating Guide

Stir or rearrange large amount of food after half the suggested heating time. To be thoroughly heated, food should reach a temperature of 160˚F to 165˚F.

Allow foods to stand a few minutes before serving.

 

Food

Quantity

Power

Level

Approx

Minutes

Appetizers

Saucy meatballs, riblets,

cocktail franks, etc.

Dips: cream or process cheese

Pastry bites: small pizzas, egg

rolls, etc.

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1⁄2 cup

1 cup

2 to 4 servings

P 10

P 10

P 5

P 5

P 10

1 to 2

3 to 4

1⁄2 to 1

2 to 3

1 to 3

Dinner Plate

Meats & Main Dishes

Meat plus 2 vegetables

Saucy (1 cup serving) chop

suey, spaghetti, creamed

chicken, chili, stew, macaroni

and cheese, etc.

Meats (4-oz servings)

Thinly sliced meat:

Rare minimum time

Medium rare maximum time

Well done beef, pork, ham,

poultry, etc.

Rare beef steak

Well done beef, chops, ribs etc.

Hamburger or meat loaf

Chicken pieces

Hot dogs and sausages

Rice and pasta (1 cup serving)

Plain or buttered

Topped or mixed with sauce

1 plate

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 to 10 oz can

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 to 2 pieces

3 to 4 pieces

1 to 2

3 to 4

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 to 2 servings

3 to 4 servings

P 10

P 10

P 10

P 10

P 7

P 7

P 8

P 8

P 8

P 8

P 8

P 8

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

2 to 4

1 to 2

2 to 3

2 to 3

1 to 3

2 to 4

1 to 3

3 to 4

1 to 2

2 to 3

1 to 2

2 to 3

1 to 11⁄2

2 to 3

1 to 11⁄2

2 to 3

1⁄2 to 11⁄2

11⁄2 to 2

1 to 2

2 to 3

1 to 2

2 to 4

Sandwiches

& Soups

Moist filling (1⁄2 cup serving)

Meat cheese filling with ham

Soup (1 cup serving) Water based

Dairy based

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 plate

3 to 4 servings

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 10 oz can

reconstituted

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 10 oz can

reconstituted

P 7

P 7

P 8

P 8

P 10

P 10

P 10

P 8

P 8

P 8

1 to 2

2 to 4

1 to 11⁄2

11⁄2 to 21⁄2

1 to 8

3 to 4

3 to 4

2 to 3

3 to 5

6 to 8

Vegetables

Small (1⁄2 cup serving)

peas, beans, corn, etc.

Large or whole asparagus

spears, corn on the cob,etc.

Mashed potatoes, squash,

pumpkin, etc. (1⁄2 cup serving)

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 16 oz can

1 to 2 servings

3 to 4 servings

1 16 oz can

1 to 2 servings

3 to 4 servings

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

1 to 2

2 to 3

2 to 3

1 to 2

2 to 3

2 to 3

1 to 3

3 to 4

Sauces

Dessert: chocolate or

butterscotch

Chunky type giblet gravy,

spaghetti sauce, etc.

Creamy type

1⁄2 cup

1 cup

1⁄2 cup

1 cup

1 16 oz can

1⁄2 cup

1 cup

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

P 10

1⁄2 to 1

1 to 2

1⁄2 to 1

1 to 2

2 to 3

1⁄2 to 1

1 to 2

Bakery

Foods

Cake, coffee cake, doughnuts

sweet rolls, nut or fruit

bread.

Dinner rolls, muffins

Pie: fruit, nut or custard

1/8 of 9 inch pie = 1 slice

(use minimum time

for custard)

1 piece

2 pieces

9 inch cake or

12 rolls or

doughnuts

1

2 to 4

6 to 8

1 slice

2 slices

9 inch pie

P 3

P 3

P 3

P 5

P 5

P 5

P 5

P 10

P 10

P 8

1⁄2 to 1

1 to 11⁄2

2 to 4

2 to 3

1⁄4 to 1⁄2

1⁄2 to 1

1 to 2

1⁄2 to 1

1 to 11⁄2

3 to 4

Griddle

Foods

Pancakes, French toast

or waffles

Plain, no topping

With syrup & butter

With 2 sausage patties (cooked)

2 or 3 pieces

2 or 3 pieces

2 or 3 pieces

P 10

P 10

P 10

1⁄2 to 1

1 to 2

1 to 2

Beverages

Coffee, tea, cider, other

water based

Cocoa, other dairy based

1 to 2 cups

3 to 4 cups

1 to 2 cups

3 to 4 cups

P 7

P 10

P 7

P s7

3 to 4

4 to 6

3 to 4

6 to 8

 

Other Microwave Oven Uses

• Crisp stale crackers or chips by heating on high power for 45-60 seconds.

• Defrost bread, frozen stock, egg whites, and pie dough.

• Dry fresh herbs by placing between paper towels, then heating on high power for 4 minutes or until dried. Let stand 10 minutes before storing in a covered jar.

• To extract more flavor and juice from fruits such as lemons, oranges, limes and grapefruit, heat on high power for 15 seconds and allow to stand 3 minutes before squeezing.

• To liquefy honey that has crystallized, heat on high power for 30-45 seconds.

• To help loosen peels on fresh peaches or tomatoes, heat on high power for 10 to 30 seconds, depending on the fruit and size. Let stand for 10 minutes for peeling.

• Before grilling meat or poultry, microwave on high power for about 3 minutes per pound. This will reduce the grilling time and help to keep the meat or poultry from drying out while cooking.

• When freezer packages stick to frozen foods, heat on high power for 15 seconds. Allow the food to stand for 3 to 5 minutes before removing it from the package.

• To scald a cup of milk, heat on high power for 1 to 2 minutes.

• Soften brown sugar, butter, marshmallows, caramels, or ice cream by heating on high power for 5 seconds to 11⁄2 minutes, depending on the food.

• Toast nuts or seeds by placing in a single layer on a plate and heating on high power for 5 up to 7 minutes. Nu si castane, alune, cocos, deci fara nuci ermetic inchise care contin lichid.


–––––––––––––––––-

Cu respect,

Dr Daniel Ganea
dr. Daniel Ganea

.

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

––––––––––––––––––––––––––––––-
Dacă ai cont pe Facebook, WordPress, Google+, Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul și prietenilor tăi.
 

Reclame
Published in: on februarie 22, 2009 at 7:18 pm  Comments (1)  
Tags: , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://doctorulpilula.wordpress.com/2009/02/22/la-microunde/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. A man who is his own lawyer has a fool for his client
    Un om care este propriul sau avocat este un prost.

    – shakwandee5ha


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: