TABEL CU CLASELE FUNCŢIONALE, ROLUL ŞI FUNCŢIILE TEHNOLOGICE ALE ADITIVILOR ALIMENTARI


TABEL
CU CLASELE FUNCŢIONALE, ROLUL ŞI FUNCŢIILE
TEHNOLOGICE ALE ADITIVILOR ALIMENTARI
(E-uri din Codex Alimentarius)

1 Acid
Substanţe care cresc
aciditatea şi/sau conferă
un gust acru alimentului
Acidifiant


2 Reglator de
aciditate
Modifică sau controlează
aciditatea sau alcalinitatea
alimentului,
menţinând pH-ul specific
alimentului
Acidifiant,
alcalinizant,
agent de tamponare
sau
agent de ajustare
a pH-ului
3 Antiaglomerant
Reduce tendinţa particulelor
din aliment de a
adera unele la altele
Agent
antiagregare,
antiaglutinare,
agent de
uscare
4 Antispumant
Previne sau reduce
spumarea
Agent
antispumare
5 Antioxidant
Prelungeşte durata de
valabilitate a unui aliment
prin protejarea
împotriva deteriorării
Antioxidant,
antioxidant
sinergic,
sequestrant
provocate de oxidare,
cum ar fi râncezirea
grăsimilor sau modificarea
culorii
6 Agent de
afânare
Substanţă, alta decât
aerul, care contribuie la
creşterea volumului alimentelor,
fără a modifica
valoarea energetică
Agent de
afânare
7 Colorant Dă sau reface culoarea
alimentului Colorant
8
Agent de
conservare
(retenţie) a
culorii
Stabilizează, conservă
sau intensifică culoarea
alimentului
Fixativ de culoare,
stabilizator
de culoare
9 Emulsificator
Formează sau menţine un
amestec omogen din
două sau mai multe faze
nemiscibile, cum ar fi
uleiul şi apa din aliment
Emulsificator,
plasticizant,
agent de dispersare,
surfactant,
agent
de umectare
10 Sare emulsificatoare
Rearanjează proteinele
din brânză în procesul
tehnologic de preparare a
brânzeturilor pentru a
preveni separarea
grăsimilor
Sare emulsificatoare,
sequestrant
11 Agent de
întărire
Face sau păstrează ţesuturile
de fructe sau vegetale
tari sau proaspete
sau interacţionează cu
agenţi de gelificare
pentru a produce sau a
întări un gel
Agent de
întărire
12 Potenţator
de aromă
Menţine şi amplifică
gustul şi/sau mirosul
Potenţator de
aromă, corecspecifice
alimentului tor de aromă,
frăgezant
13
Agenţi de
tratare
a făinei
Substanţă care se adaugă
la făină pentru a îmbunătăţi
calităţile de coacere
sau culoarea
Agent de înălbire,
ameliorator
de aluat,
ameliorator al
făinei
14 Agent de
spumare
Face posibilă formarea
sau menţinerea unei
dispersii uniforme a fazei
gazoase în alimentul
lichid sau solid
Agent de spumare,
agent de
aerare
15 Agent de
gelificare
Conferă o textură alimentului
prin formare de
gel
Agent de gelificare
16 Agent de
glazurare
Substanţă care, atunci
când se aplică pe suprafaţa
alimentului, îi conferă
un aspect strălucitor
sau formează un înveliş
protector
Agent de glazurare,
acoperire
17 Umectant
Previne uscarea alimentului
într-o atmosferă cu
umiditate redusă
Agent de
umectare,
agent de reţinere
a apei
/umidităţii
18 Conservant
Prelungeşte durata de
valabilitate a alimentului
prin protejarea împotriva
deteriorării cauzate de
microorganisme
Conservant
antimicrobian,
agent antimicotic,
agent
de control al
bacteriofagilor,
chemosterilizant/
agent de
maturare a
vinului, dezinfectant
19 Gaz
propulsor
Un gaz, altul decât aerul,
care propulsează
alimentul din container
Gaz propulsor
20 Agent de
creştere
O substanţă sau
combinaţie de substanţe
care eliberează gaz şi în
consecinţă cresc volumul
aluatului
Agent de
fermentare,
agent de
creştere
21 Stabilizator
Face posibilă menţinerea
unei dispersii uniforme a
două sau mai multe
substanţe nemiscibile din
aliment
Liant, agent
de gelificare,
agent de
reţinere a apei
/umidităţii,
stabilizator de
spumă
22 Îndulcitor
O substanţă, alta decât
zahărul, care dă gust
dulce alimentului
Îndulcitor, îndulcitor
artificial,
îndulcitor
nutritiv
23 Agent de
îngroşare
Creşte vâscozitatea
alimentului
Agent de îngroşare,
texturant
24 Sequestrant
Substanţă care formează
complexe cu ionii
metalici
Sequestrant

[de pe net]


–––––––––––––––––-

Cu respect,

Dr Daniel Ganea
dr. Daniel Ganea

.

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

––––––––––––––––––––––––––––––-
Dacă ai cont pe Facebook, WordPress, Google+, Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul și prietenilor tăi.
 

Anunțuri

The URI to TrackBack this entry is: https://doctorulpilula.wordpress.com/2008/05/29/tabel-cu-clasele-functionale-rolul-si-functiile-tehnologice-ale-aditivilor-alimentari/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: