LISTA ADITIVILOR ALIMENTARI ÎN ORDINE ALFABETICĂ


Exista documente oficiale romanesti care specifica definirea, utilizarea, compozitia si efectele aditivilor alimentari permisi si interzisi in Romania.

ACESULFAM POTASIU E950
Este un îndulcitor artificial  foarte utilizat. Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul. În SUA produsul a fost permis în alimente ca: dulciuri fără zahăr, gumă de mestecat şi deserturi cu gelatină. În iulie 1998 FDA a permis utilizarea acestei substanţe în băuturile nealcoolice, crescând astfel expunerea consumatorilor la acest produs. Teste efectuate în anii 1970 pe animale de laborator (şobolani, şoareci) au arătat că această substanţă chimică produce dereglări în populaţiile de animale. Acest lucru a determinat în 1996 Centrul de Ştiinţe de Interes Public din Washington DC să solicite FDA să crească exigenţele pentru o mai bună testare a
produsului înainte de introducerea lui în băuturi nealcoolice. În plus cantităţi mari de acetoacetamidă, produs de degradare a acesulfamului- K afectează glanda tiroidă la şobolani, iepuri şi câini

 

 

ACETAT DE AMONIU E264
A se evita. Poate induce greaţă şi vărsături. Nu este admis în România

ACETAT DE CALCIU E263
Este reglator de aciditate. Produsul se foloseşte la fabricarea acidului acetic din fibre lemnoase şi pentru producerea de mordanţi pentru vopsele. Nu este admis în România

ACETAT DE COLINĂ E1001 Nu este admis în România

ACETAT DE POTASIU E261
A se evita de către persoanele cu insuficienţă renală; se adaugă în sosuri, murături

ACETAT DE SODIU E262
Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România.

ACID ACETIC GLACIAL E260
Este componentul principal al oţeturilor şi este produs sintetic din fibre lemnoase. Este folosit la murături, condimente şi sosuri

ACID ADIPIC E355 Nu este admis în România

ACID ALGINIC E400
Este obţinut din alge marine şi este aparent fără reacţii adverse. Conferă o anumită textură produselor lactate, alimentelor conservate prin frig şi a altor alimente procesate

ACID ASCORBIC (L-) (VITAMINA C) E300
Acidul ascorbic ajută la menţinerea culorii roşii a cărnii conservate şi previne formarea de nitrosamine din nitriţi, substanţă ce poate provoca cancer. Prin acţiunea antioxidantă, împiedică pierderea culorii şi a gustului unor alimente datorită oxidării. Este adăugat ca supliment nutritiv în băuturi şi cereale pentru micul dejun. Cantităţi mari de vitamina C ajută la prevenirea răcelilor

ACID BENZOIC E210
Se adaugă la băuturi alcoolice, produse de brutărie, brânzeturi, gume, condimente, dulciuri, gustări, înlocuitori de zahăr, cosmetice ca antiseptic, medicamente şi creme ca antifungic. Poate provoca crize de astm, în special la persoane dependente de medicaţie steroidiană antiastmatică, tulburări neurologice şi poate reacţiona cu E222 (sulfit acid de sodiu), provocând hiperactivitate la copii. În urma testării pe animale de laborator este asociat şi cu cancerul. Acidul benzoic se obţine din benzoia –un arbore originar din Asia

ACID CITRIC E330
Acid obţinut natural din fructele citrice; este folosit la biscuiţi, peşte conservat, brânzeturi, formule pentru copii, amestecuri pentru supe, băuturi nealcoolice, produse din carne fermentate; Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl asociază cu afecţiuni bucale

ACID CLORHIDRIC E507 Nu este admis în România
ACID COLIC E1000 Nu este admis în România
ACID DEHIDROACETIC E265 Nu este admis în România
ACID FITIC E391 Nu este admis în România
ACID FORMIC E236 A se evita; este interzis în unele ţări
ACID FOSFORIC E338 Se obţine din minereu fosfat; este folosit în brânzeturi; Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl asociază cu tulburări digestive

ACID FUMARIC E297
Este o substanţă solidă la temperatura camerei, ieftină şi foarte acră; se obţine din planta Fumaria officinalis sau prin fermentarea glucozei de către ciuperci; se foloseşte în băuturi nealcoolice sau în amestecuri pentru prăjituri; nu are reacţii adverse cunoscute

ACID GLUCONIC E574 Nu este admis în România
ACID GLUTAMIC (L(+)-) E620
Potenţator de aromă; aminoacid prezent în multe proteine animale şi vegetale; este obţinut în scop comercial din bacterii; poate crea probleme similare cu GLUTAMATUL MONOSODIC (E621); copiii trebuie să-l evite

ACID GUANILIC E626 Poate provoca gută
ACID INOZINIC E630 Poate provoca gută; este interzis în alimente pentru sugari şi copii mici
ACID IZOASCORBIC E315 Antioxidant, similar cu (ACID ERITORBIC) acidul ascorbic ACID LACTIC (L-, D- şi DL-) E270 Acid alimentar, obţinut din fermentarea hidraţilor de carbon din lapte, zer, cartofi, amidon de porumb sau melasă; este folosit la conservarea măslinelor spaniole, în brânzeturi, deserturi congelate, băuturi carbogazoase cu aromă de fructe, dulciuri; este metabolizat greu de către organismul copiilor mici

ACID MALIC (DL-) E296
Se obţine din fructe sau prin sinteză; sugarii şi copiii mici trebuie să-l evite

ACID METATARTRIC E353
Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România

ACID NICOTINIC E375
Niacina sau vitamina B3; se întâlneşte natural în fasole, mazăre şi alte legume, lapte, ouă, carne şi peşte; în doze mai mari decât 1g pe zi poate provoca distrugere hepatică, diabet, gastrită, afecţiuni oculare şi cantităţi mari de acid uric în sânge (ceea ce duce la gută); cantităţi de 50-100 mg pe zi provoacă dureri de cap şi de stomac, mai ales dacă sunt ingerate pe stomacul gol. Nu este permis în România

ACID PROPIONIC E280 Poate provoca migrene
ACID SORBIC E200
Poate produce iritaţie dermică, distruge vitamina B12

ACID SUCCINIC E363
A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România

ACID SULFURIC E513
A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România

ACID TARTRIC (L(+)-) E334
Se obţine din fructe necoapte şi din sucul de grapefruit; nu are efecte adverse în cantităţi mici
ACID TIODIPROPIONIC E388 Nu este admis în România

ACIZI GRAŞI E570 Nu are reacţii adverse cunoscute. Nu este admis în România
ADIPAT DE AMONIU E359 Nu se cunosc efecte adverse. Nu este admis în România
ADIPAT DE POTASIU E357 Nu are reacţii adverse cunoscute. Nu este admis în România
ADIPAT DE SODIU E356 Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România

AGAR E406
Agent de îngroşare şi gumă vegetală obţinută din alge marine roşii; este folosit uneori ca laxativ, se foloseşte în procesarea cărnii şi îngheţatei

ALBASTRU BRILIANT FCF (FD&C Blue Dye No1) E133
Se adaugă la produse lactate, dulciuri şi băuturi. Este interzis în Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, Norvegia, România

ALBASTRU PATENT E131
Este interzis în Australia, SUA şi Norvegia. Din testele pe animale de laborator este asociat cu cancerul. Este admis în România

ALFA – TOCOFEROL (VITAMINA E) E307 Vitamina E se găseşte în făina integrală, germenii de orez, uleiuri vegetale. Este distrusă prin rafinare şi prin obţinerea făinii albe. Vitamina E previne râncezirea grăsimilor. Studii recente arată că vitamina E în cantitate mare reduce riscul bolilor cardiace şi cancerul

ALGINAT DE AMONIU E403 Vezi ACID ALGINIC
ALGINAT DE CALCIU E404
Este folosit la procesarea laptelui cu diferite arome, la prepararea îngheţatei, cremelor, iaurtului. Nu se cunosc reacţii adverse când este folosită în cantităţi mici. În cantităţi mari poate inhiba absorbţia unor substanţe nutritive

ALGINAT DE POTASIU Ε402
În cantităţi mici nu are efecte nocive cunoscute; cantităţi mari pot inhiba absorbţia unor substanţe nutritive

ALGINAT DE PROPILENGLICOL E405
Agent de îngroşare şi gumă vegetală. Nu are efecte adverse cunoscute

ALGINAT DE SODIU E401
În cantităţi mici nu are efecte nocive cunoscute; cantităţi mari pot inhiba absorbţia unor substanţe nutritive
ALKANET E103 Nu este admis în România
ALLURA RED AC Ε129
Colorant roşu-portocaliu folosit în dulciuri, băuturi şi condimente, medicamente şi cosmetice. A fost  introdus la începutul anilor ‘80 pentru a înlocui produsul amaranth, considerat nesigur datorită rezultatelor contradictorii obţinute în urma testării lui. Allura red este de asemenea asociat cu producerea cancerului la şoarecii trataţi cu acest colorant. Este interzis în Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria şi Norvegia. Este acceptat în România

ALUMINIU E173
A se evita. Nu se cunosc bine efectele lui secundare. Unele studii îl asociază cu boala Alzheimer şi Parkinson. Este interzis în unele ţări precum Australia

ALUMINOSILICAT DE SODIU E554
Este folosit în sare, lapte praf şi făină; se cunoaşte că aluminiul este cauza unor probleme placentare în timpul sarcinii şi că este asociat cu boala Alzheimer

AMARANTH Ε123 FD&C Red No2; este obţinut din planta cu acelaşi nume; este folosit în amestecuri pentru checuri, umpluturi cu aromă de fructe, cristale pentru jeleuri; poate provoca astm, eczemă şi hiperactivitate; în teste pe animale a provocat defecte neonatale şi moarte fetală; este interzis în SUA (din 1976), Rusia, Austria, Norvegia, România şi alte ţări. Vezi şi ALLURA
RED AC AMILAZĂ E1100 Produs obţinut din ciuperci sau din pancreas de porc

ANNATTO EXTRACTS (ARNATTO, ANNATO, BIXIN, NORBIXIN) E160b Colorant roşu obţinut din copacul Bixa orellana; este folosit la colorarea corpului, la prepararea vopselelor, ca remediu digestiv şi expectorant; se utilizează la colorarea brânzeturilor, untului, cerealelor, gustărilor, supelor, textilelor Se cunoaşte că produsul poate cauza urticarie. Grupul de susţinere a copiilor hiperactivi recomandă evitarea lui. Nu este admis în România

ANOXOMER E323 Nu este admis în România
ANTOCIANI E163
Substanţă colorantă violetă obţinută din flori şi plante. Se pare că nu are reacţii adverse

ARABINOGALACTAN E409 Nu este admis în România

ARGINT E174 A se evita; este interzis în unele ţări
ASCORBAT DE CALCIU E302 Poate creşte formarea de calculi de oxalat de calciu

ASCORBAT DE POTASIU E303
Sarea de potasiu a vitaminei C; nu are efecte nocive cunoscute. Nu este admis în România

ASCORBAT DE SODIU E301
Sarea de sodiu a Vitaminei C; nu are efecte adverse cunoscute

ASPARTAM (Equal, NutraSweet) E951 Îndulcitor artificial obţinut din doi aminoacizi (acid aspartic şi fenilalanină) şi alcool metilic. Aspartamul a fost aprobat pentru alimente solide în 1981, iar pentru băuturi carbonatate în 1983. Aspartamul este una dintre substanţele cele mai toxice care se adaugă alimentelor, posedând peste 75% din efectele adverse ale aditivilor alimentari, raportate de S – FDA. Se cunosc 90 simptome diferite, bine argumentate (Departament of Health and Human Services report, february, 1994) dintre care: durere de cap, ameţeală, greaţă, spasme musculare, urticarie, oboseală, halucinaţii, iritabilitate, tahicardie, insomnie, palpitaţii, anxietate, pierdere a memoriei, dureri articulare ş.a. Unul din 20.000 de copii se naşte fără capacitatea de a metabolizafenilalanina (cu fenilcetonurie), unul din cei doi aminoacizi din aspartam. Acumularea acestui aminoacid în sânge la nivele toxice poate duce la retardare mentală. Unii cercetători cred că aspartamul poate duce la alterarea funcţiei creierului şi la tulburări de comportament printre
consumatori. James şi Phyllis Balch, în cartea lor Prescription for Nutritional Healing include aspartamul în categoria substanţelor chimice toxice. Este admis în România

AUR E175 A se evita; este interzis în unele ţări

AZODICARBONAMIDĂ E927a A se evita. Este interzis în unele ţări, printre care şi România

AZORUBINĂ E122
Colorant roşu, obţinut din gudron. Poate produce reacţii adverse la persoane astmatice şi la cele alergice la aspirină. Se adaugă la dulciuri, marţipan, cristale pentru jeleuri, peltea etc. Este interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria şi Norvegia. Este permis în România

BAKERS YEAST GLYCAN E408 Nu se cunosc reacţii adverse. Nu este admis în România
BEET RED E162
Colorant roşu obţinut din sfeclă. Nu se cunosc reacţii adverse

BENTONITĂ E558 Nu se cunosc reacţii adverse. Nu este admis în România
BENZOAT DE CALCIU E213
Poate induce reacţii alergice la persoane cu alergii în antecedente. Vezi de asemenea ACID
BENZOIC

BENZOAT DE POTASIU E212
Persoanele cu probleme alergice trebuie să-l evite; poate provoca crize de astm la persoanele cu medicaţie steroidică antiasmatică; este asociat uneori cu tulburări neurologice. Este permis în România

BENZOAT DE SODIU E211
Este folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; băuturile răcoritoare cu aromă de citrice conţin o cantitate mare de benzoat de sodiu (până la 25 mg /250 ml); se mai adaugă în lapte şi produse din carne, arome şi condimente, produse de brutărie şi dulciuri; este prezent în multe medicamente (Actifed, Phenergan, Tylenol); se cunoaşte că provoacă urticarie şi agravează astmul; Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră cancerigen. Este permis în România

BETA-APO-8’- ACID CAROTENOIC, METIL SAU ETIL ESTER E160f
Colorant portocaliu, fără reacţii adverse cunoscute. Nu este admis în România

BETA-APOCAROTENAL E160e
Colorant portocaliu, fără reacţii adverse cunoscute. Nu este admis în România

BETA-CAROTEN (EXTRACT NATURAL) E160a Colorant galben portocaliu prezent în morcovi sau alte legume şi fructe. Organismul îl transformă în vitamina A în ficat. Cantităţi mari de betacaroten sub formă de supliment nutritiv creşte riscul de cancer pulmonar la fumători, fără să-l reducă la nefumători. Cantităţi mici folosite ca aditiv alimentar nu au efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România

BETA-CAROTEN (SINTETIC) E160b

BISULFIT DE POTASIU E228
Toţi compuşii cu sulf au un potenţial toxic; în SUA FDA (Food and Drug Administration) interzice utilizarea lor în fructe şi legume proaspete; provoacă crize de astm, este greu metabolizat de persoanele cu insuficienţă renală; distruge vitamina B1, provoacă tulburări intestinale; se adaugă în bere, băuturi nealcoolice, sucuri, vinuri, oţet, produse din cartofi. Este permis în România.

BROMAT DE CALCIU E924b
Cantităţi mari pot provoca greaţă, vărsături, diaree. Este folosit în produse făinoase. Nu este admis în România

BROMAT DE POTASIU E924a
În cantităţi mari provoacă greaţă, vomă, diaree; se adaugă mai ales în pâine şi produse făinoase. Bromatul poate provoca cancer la animale. A fost interzis în aproape toate ţările cu excepţia Japoniei şi SUA. Nu este admis în România

BROMELAIN E1101 Nu este admis în România
BRUN FK E154 Este interzis în SUA, România
BRUN HT E155 Este utilizat în ciocolate şi prăjituri. Poate produce reacţii adverse la persoanele astmatice şi la cele alergice la aspirină. Se cunoaşte, de asemenea, că poate produce sensibilitate dermică. Este interzis în Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia. Este permis în România

BUTAN E943a Nu este admis în România
BUTIL HIDROXIANISOL (BHA) E320 Produsul întârzie râncezirea grăsimilor, uleiurilor şi a produselor ce conţin grăsimi este întâlnit în cereale procesate pentru micul dejun, amestecuri concentrate pentru băuturi răcoritoare, gumă de mestecat, margarină ,fructe glazurate, alune etc. Unele studii au demonstrat că această substanţă cauzează cancer la şobolani. Această substanţă chimică sintetică cu proprietăţi antioxidante poate fi înlocuită cu altele mai sigure cum ar fi vitamina E sau ar putea fi evitată. Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, componentă a OMS cosideră BHA ca fiind posibil cancerigen, iar Statul California îl include în lista substanţelor cancerigene. Este interzis în Japonia şi în restaurantele McDonalds din SUA. Este permis în România

BUTIL HIDROXITOLUEN (BHT) E321
Previne râncezirea alimentelor grase. În studiile efectuate asupra animalelor de laborator, această substanţă fie creşte fie scade riscul de ombolnăviri de cancer. Reziduuri de BHT s-au descoperit în ţesutul adipos uman. BHT ar trebui evitat sau înlocuit cu substanţe antioxidante mai sigure. Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, componentă a OMS cosideră BHT ca fiind posibil cancerigen, iar Statul California îl include în lista substanţelor cancerigene. Este interzis
în Japonia, iar restaurantele McDonalds din SUA l-a eliminat din produsele sale. Este permis în România

BUTILHIDROQUINONĂ TERŢIARĂ (TBHQ) E319 Este un derivat petrolier; Grupul pentru susţinerea copiilor hiperactivi recomandă evitarea produselor care-l conţin; poate provoca greaţă, vomă, delir; se adaugă în grăsimi, uleiuri, margarine. Este permis în România

CANTAXANTINĂ (Xanthophylls) E161g Colorant galben natural. Pigmentul a fost găsit în unele ciuperci, crustacee, peşte, pene de flamingo. Nu are reacţii adverse cunoscute.

CARAGENAN şi SĂRURILE lui DE Na, K, NH4 (inclusiv FURCELLARAN) E407
Este o fibră extrasă din alge. Produce ulceraţii ale tubului digestiv la cobai.Nu este digerabil. Produşii de degradare ai lui sunt parţial absorbiţi, în special la copii. În cantităţi mari produşii de degradare provoacă cancer al colonului şi este imunosupresor la şobolani. Este permis în România

CARAMEL I (PLAIN) E150a
Colorant maron închis obţinut din zaharoză. Grupul de susţinere a copiilor hiperactivi nu-l recomandă. Este folosit la stridii, soia, fructe şi sosuri conservate, bere, whisky, biscuiţi, murături

CARAMEL II (procedeul cu sulfit caustic) E150b Vezi CARAMEL I
CARAMEL III (procedeul cu amoniac) E150c Vezi CARAMEL I
CARAMEL IV (procedeul cu sulfit amoniacal) E150d Vezi CARAMEL I

CARBAMIDĂ (UREE) E927b A se evita. Este interzis în unele ţări, inclusiv România
CARBONAT ACID DE AMONIU E503 Iritant al membranelor mucoase

CARBONAT ACID DE CALCIU E170
CARBONAT ACID DE MAGNEZIU E504 Este utilizat în medicamente ca antiacid şi laxativ
CARBONAT ACID DE POTASIU E501 Nu are efecte adverse cunoscute
CARBONAT ACID DE SODIU E500 Nu are efecte adverse cunoscute în cantităţi mici
CARBONAT DE AMONIU E503 Iritant al membranelor mucoase
CARBONAT DE CALCIU E170
Sare minerală utilizată în pastele de dinţi şi pudrele de curăţat. Este obţinută din rocă sau oase de animale. Este folosită uneori pentru deacidifierea vinurilor şi pentru întărirea fructelor şi legumelor conservate. În doze mari este toxică
CARBONAT DE COLINĂ E1001 Nu este admis în România
CARBONAT DE MAGNEZIU E504 Se foloseşte în medicamente ca laxativ şi antiacid
CARBONAT DE POTASIU E501 Nu are efecte adverse cunoscute
CARBONAT DE SODIU E500 Nu are efecte adverse cunoscute în cantităţi mici
CARBONAT DE SODIU E500 Nu are efecte adverse cunoscute în cantităţi mici
CARBONAT FEROS E505 Nu este admis în România

CARBOXIMETIL CELULOZĂ E466 Poate provoca tulburări digestive
CARMIN E120 Colorant roşu, obţinut din insecte. Este utilizat rar Grupul de susţinere a copiilor hiperactivi recomandă să fie evitat datorită faptului că poate provoca hiperactivitate şi erupţii cutanate Institutul de Ştiinţe în Interes Public SUA) a recomandat FDA (Food and Drug Administration) să-l interzică sau să ceară producătorilor care-l utilizează sa-i treacă denumirea completă pe etichete. Este permis în România

CAROTEN E160a
Coloranţi galbenportocalii. Organismul uman îi converteşte în ficat în vitamina A. Se găseşte în morcovi şi în alte legume şi fructe colorate galben-portocaliu

CĂRBUNE NEGRU (HIDROCARBON) E152 Nu are reacţii adverse cunoscute
CĂRBUNE VEGETAL E153 Colorant negru folosit în gemuri, jeleuri; în Australia este permisă utilizarea numai a cărbunelui vegetal; este interzis în SUA. Este permis în România

CEARĂ CANDELILLA E902 Nu este admis în România
CEARĂ CARNAUBA E903 Este o ceară obţinută dintr-un palmier din America de Sud. Se foloseşte în cosmetice şi cerneluri şi la ceruirea fructelor. Uneori provoacă reacţii alergice
CEARĂ DE ALBINE, ALBĂ ŞI GALBENĂ E901
Este folosit la glazurarea fructelor. Uneori poate cauza reacţii alergice
CEARĂ SPERMACETI E909 Nu este admis în România
CELULOZĂ E460 Nu are efecte adverse cunoscute
CELULOZĂ PUDRĂ E460 Nu are efecte adverse cunoscute

CICLAMAT E952
Îndulcitor artificial; poate produce migrene şi alte reacţii adverse; unele testări au arătat că poate fi carcinogen; provoacă distrugerea testiculelor la şobolani şi a embrionilor de şoareci; este interzis în SUA (din 1970) şi Anglia, datorită potenţialului cancerigen; permis în România
CISTEINĂ (L-)HIDROCLORICĂ ŞI SĂRURILE EI DE SODIU ŞI POTASIU E920
Este un agent de tratare a făinii, obţinut din păr animal sau pene de pui. Nu este admis în România
CISTINĂ (L-) HIDROCLORICĂ ŞI SĂRURILE EI DE SODIU ŞI POTASIU E921 Vezi L-Cysteine. Nu este
admis în România

CITRAT DE AMONIU E380
Poate interfera cu funcţiile hepatice şi pancreatice. Nu este admis în România
CITRAT DE CALCIU E333
Acidulant alimentar. Nu se cunosc efecte adverse în cantităţi mici
CITRAT DE COLINĂ E1001 Nu este admis în România
CITRAT DE IZOPROPIL E384 Nu este admis în România
CITRAT DE LECITINĂ E344 Nu este admis în România
CITRAT DE MAGNEZIU E345 Nu este admis în România
CITRAT DE STEARIL E484 Nu este admis în România
CITRAT DE TRIETIL E1505 Se transformă parţial în alcool în organism
CITRAT DISODIC E331 Nu are efecte adverse cunoscute

CITRAT FEROAMONIACAL E381
Este un mineral esenţial, obţinut din acid citric; este folosit ca supliment de fier în cerealele pentru micul dejun şi în formule dietetice. Nu este admis în România
CITRAT MONOPOTASIC E332 Nu are efecte nocive cunoscute
CITRAT MONOSODIC E331 Nu are efecte adverse cunoscute
CITRAT TRIPOTASIC E332 Nu are efecte adverse cunoscute
CITRAT TRISODIC E331 Nu are efecte adverse cunoscute
CITRUS RED 2 E121 Există studii care arată că acest aditiv poate produce cancer. Colorantul este folosit la colorarea cojii munor citrice, dar el nu trece prin coaja citricelor în pulpa fructului. Riscul există când se consumă coaja fructului colorată cu acest colorant

CLOR E925
Distruge nutrienţii, este carcinogen, de cele mai multe ori apa este contaminată cu clor pentru a deveni „mai sigură de băut”. Nu este admis în România

CLOROFILĂ E140
Colorant verde prezent în mod natural în toate plantele; este folosit la colorarea cerurilor şi uleiurilor în produse mfarmaceutice şi cosmetice
CLOROPENTAFLUOROEAN E945 Nu este admis în România
CLORURĂ DE AMONIU E510
Ar trebui evitat de către persoanele cu insuficienţă hepatică sau renală. Nu este admis în România
CLORURĂ DE CALCIU E509 Se obţine din apa de mare
CLORURĂ DE COLINĂ E1001 Nu este admis în România
CLORURĂ DE MAGNEZIU E511 Este un mineral esenţial. Nu este admis în România
CLORURĂ DE NITROZIL E919 Este interzisă în România
CLORURĂ DE POTASIU E508 În cantităţi mari provoacă ulceraţii gastrice. Nu este admis în România
CLORURĂ STANOASĂ E512 A se evita; interzis în unele ţări, inclusiv România

COMPLECŞI DE CUPRUCLOROFILĂ E141 Colorant măsliniu; nu are efecte adverse cunoscute
CURCUMINĂ E100 Colorant galben-portocaliu obţinut din rădăcinile de Curcuma (turmeric), dar poate fi obţinut şi artificial
prin sinteză; este folosit la brânzeturi, margarină, unele dulciuri şi produse din peşte. Întrucât Curcuma conţine cantităţi
mari de salicilat este contraindicată persoanelor sensibile la acţiunea acestuia
DEHIDROACETAT DE SODIU E266 Nu este admis în România
DELTA-TOCOFEROL SINTETIC E309 Vitamina E; se găseşte în multe uleiuri vegetale
DIFOSFAT TETRASODIC E450 Ingerat în cantităţi mari poate deregla echilibrul calciu/fosfor
DIACETAT DE POTASIU E261 A se evita de către persoanele cu insuficienţă renală; se adaugă în sosuri, murături
DIACETAT DE SODIU E262 Nu are efecte adverse cunoscute
DICLORODIFLUOROMETAN E940 Interzis în România
DIFENIL E230 Este interzis în unele ţări; poate provoca afecţiuni cutanate; este utilizat în scopuri agricole; produsele
care-l conţin sunt citricele
DIFOSFAT DIACID DE CALCIU E450 Cantităţi mari ingerate pot deregla echilibrul calciu/fosfor
DIFOSFAT DICALCIC E450 Ingerat în cantităţi mari poate deregla echilibrul calciu/fosfor
DIFOSFAT DIMAGNEZIC E450 Ingerat în cantităţi mari poate deregla echilibrul calciu/fosfor
DIFOSFAT DIPOTASIC E450 Ingerarea de doze mari poate duce la dereglarea echilibrului calciu/fosfor şi la tulburări digestive
DIFOSFAT DISODIC E450 Cantităţi mari poate duce la dezechilibru calciu/fosfor

DIFOSFAT TETRAPOTASIC E450 Ingerat în cantităţi mari poate deregla echilibrul calciu/fosfor
DIFOSFAT TRISODIC E450 Ingerat în cantităţi mari provoacă dereglări ale metabolismului calciu/fosfor
DILAURIL TIODIPROPIONAT E389 Nu este admis în România
DIMETIL DICARBONAT E242 Nu este admis în România
DIOCTIL E480 Insuficient studiat.
SULFOSUCCINAT DE SODIU Nu este admis în România

DIOXID DE CARBON E290
Gaz propulsor, răcoritor, obţinut în procesul de obţinere a varului. Poate creşte efectul alcoolului. Produsele tipice care-l conţin: vinurile, băuturile nealcoolice, produsele de cofetărie
DIOXID DE CLOR E926 Vezi CLOR. Nu este admis în România ca aditiv
DIOXID DE SILICIU AMORF E551 Nu se cunosc efecte adverse la cantităţile utilizate în alimente
DIOXID DE SULF E220 Toţi compuşii cu sulf au un potenţial toxic şi în SUA. FDA (Food and Drug Administration) interzice utilizarea lor în fructe şi legume proaspete; provoacă crize de astm, este greu metabolizat de persoanele cu insuficienţă mrenală; distruge vitamina B1, provoacă afecţiuni intestinale; se adaugă în bere, băuturi nealcoolice, sucuri de citrice, vinuri, oţet, produse din cartofi. Este permis în România

DIOXID DE TITAN E171 Colorant alb utilizat în pasta de dinţi, vopsele albe şi ape poluate; nu are efecte adverse cunoscute, deşi Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră suspect. Nu este admis în România
DISTEARIL TIODIPROPIONAT E390 Nu este admis în România
ERITROZINĂ E127 FD&C Red No3- un colorant roşu folosit la cireşe, fructe conservate, amestec pentru budincă, dulciuri, produse de panificaţie, aperitive; poate cauza fotosensibilitate; poate duce la creşterea nivelului hormonilor tiroidieni provocând hipertiroidism; studii din 1990 au arătat că acest colorant provoacă cancer la şobolani; a fost interzis în mianuarie 1990, dar n-a fost retras de către FDA (Food and Drug Administration) în SUA; este interzis în Norvegia. Este permis în România

ESTERI AI ACIZILOR GRAŞI LACTILAŢI CU GLICEROLUL ŞI PROPILENGLICOLUL E478 Nu este admis în România
ESTERI AI E472c Nu dă reacţii adverse GLICEROLULUI CU ACID CITRIC ŞI ACIZI GRAŞI Nu are reacţii adverse cunoscute
ESTERI AI GLICEROLULUI CU ACID DIACETILTARTRIC ŞI ACIZI GRAŞI E472e Nu are reacţii adverse cunoscute
ESTERI AI GLICEROLULUI CU ACID LACTIC ŞI ACIZI GRAŞI E472b Nu are efecte adverse cunoscute
ESTERI AI GLICEROLULUI CU ACID TARTRIC, ACETIC ŞI ACIZI GRAŞI E472f Nu are efecte adverse cunoscute
ESTERI AI GLICEROLULUI CU ACIDUL ACETIC ŞI ACIZI GRAŞI E472a Nu se cunosc efecte adverse
ESTERI AI PROPILENGLICOLULUI CU ACIZI GRAŞI E477 Este obţinut din petrol; nu are efecte adverse cunoscute. Totuşi
Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră suspect
ESTERI AI SUCROZEI CU ACIZI GRAŞI E473 Nu are efecte adverse cunoscute
ESTERI AI ULEIULUI DE NUCĂ DE COCOS CU METILGLUCOZIDĂ E489 Nu este admis în România
ESTERI DE CEARĂ E910 Nu este admis în România
ESTERI DE RĂŞINĂ CU GLICEROL E445 Interzis în România
ESTERI POLIGLICERIDICI AI ACIDULUI RICINOLEIC INTERESTERIFICAT E476 Nu are efecte adverse cunoscute; nu este permis în România
ESTERI POLIGLICERIDICI AI ACIZILOR GRAŞI E475 Nu are efecte adverse cunoscute
ESTERI TARTRICI de MONO- şi DIGLICERIDE cu ACIZI GRAŞI E472d Nu are efecte adverse cunoscute
ETIL CELULOZĂ E462 ETIL HIDROXIETILCELULOZĂ E467 ETIL MALTOL E637 Derivat al maltolului; nu se cunosc reacţii adverse
ETIL p-HIDROXIBENZOAT DE SODIU E215 A se evita; este interzis în unele ţări; Asociaţia consumatorilor din Piaţa
Comună Europeană îl consideră cancerigen. Este permis în România

ETILEN DIAMINTETRAACETAT DE  CALCIU ŞI SODIU E385
A se evita. Este interzis în unele ţări, inclusiv în România
ETILEN –DIAMIN– TETRA –ACETAT DISODIC E386
Formează chelaţi cu urmele de metale din alimente rezultate din vasele în care sunt procesate; nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
ETOXIQUINĂ E324 Nu este admis în România
EXTRACT DE COACĂZE E163 Vezi ANTOCIANI
EXTRACT DE QUILLAIA E999
Se obţine din scoarţa copacului Quillaia saponaria; se foloseşte în bere şi apă gazoasă; se cunoaşte că reduce excesul de grăsime din piele. Nu este admis în România
EXTRACT DIN COAJĂ DE STRUGURI E163 Colorant violet obţinut din unele flori şi plante; se pare că nu are reacţii adverse

FAST GREEN FCF E143
Colorant verde posibil carcinogen; este interzis Suedia, SUA, Norvegia, România
FEROCIANURĂ DE CALCIU E538 Nu este admis în România
FEROCIANURĂ DE POTASIU E536
Este un produs secundar rezultat în procesul de obţinere al gazului de huilă; este uşor toxic. Nu este admis în România
FEROCIANURĂ DE SODIU E535
Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
FICINĂ E1101 Nu este admis în România
FLAVOXANTINĂ E161a
Colorant galben; nu are reacţii adverse cunoscute. Nu este admis în România
FORMALDEHIDĂ E240 Interzisă în România
FORMIAT DE CALCIU E238 A se evita. Este interzis în unele ţări, inclusiv în România
FORMIAT DE SODIU E237 A se evita; este interzis în unele ţări
FOSFAT DE ALUMINIU ŞI SODIU BAZIC ŞI ACID E541
A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România
FOSFAT DE AMONIU E342 Nu se cunosc reacţii adverse
FOSFAT DE AMONIU E342
FOSFAT DE AMONIU E342
Supliment mineral; în cantităţi mari poate produce dezechilibre calciu/fosfor

FOSFAT DIN OS (în principal fosfat de calciu tribazic) E542
Este obţinut din oase. Nu are efecte secundare cunoscute; interzis în România

FOSFAT DICALCIC E341
Sare minerală întâlnită în roci şi oase; se foloseşte în produse farmaceutice ca antiacid şi ca agent de emailare; poate produce tulburări digestive
FOSFAT DIMAGNEZIC E343
Mineral esenţial, antiaglomerant; este întâlnit în substituenţii de sare
FOSFAT DIPOTASIC E340
Sare minerală utilizată ca laxativ şi ca agent de fixare la colorarea textilelor; ingerat în cantitate mare poate deregla echilibrul calciu/fosfor şi provoca tulburări digestive
FOSFAT DISODIC E339
Sare minerală folosită ca laxativ şi agent de fixare la colorarea textilelor; cantităţi mari pot produce dezechilibre calciu/fosfor; este asociat de asemenea cu tulburări digestive
FOSFAT MONOCALCIC E341
Supliment mineral; în cantităţi mari poate produce dezechilibre calciu/fosfor
FOSFAT MONOMAGNEZIAN E343
Supliment mineral; în cantităţi mari poate produce dezechilibre calciu/fosfor
FOSFAT MONOPOTASIC E340 Supliment mineral; în cantităţi mari poate produce dezechilibre calciu/fosfor
FOSFAT MONOSODIC E339 Supliment mineral care în cantitate mare poate provoca dezechilibre ale metabolismului calciu/fosfor
FOSFAT TRICALCIC E341 Sare minerală obţinută din rocă sau oase; este folosit în medicamente ca antiacid şi ca substanţă pentru lustruirea emailurilor
FOSFAT TRIMAGNEZIAN E343 Mineral esenţial prezent în suplimentele saline
FOSFAT TRIPOTASIC E340 Sare minerală folosită ca laxativ şi agent de fixare în coloranţii textili; cantităţi mari ingerate pot duce la dezechilibre calciu/ fosfor
FOSFAT TRISODIC E339
Sare minerală folosită ca laxativ şi agent de fixare în coloranţii textili; cantităţi mari ingerate pot duce la dezechilibre calciu/fosfor

FUMARAT DE AMONIU 368 Nu se cunosc reacţii adverse. Nu este admis în România
FUMARAT DE CALCIU E367 Nu are reacţii adverse cunoscute. Nu este admis în România
FUMARAT DE POTASIU E366 Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
FUMARAT DE SODIU E365 Sare a acidului fumaric, obţinut din planta Fumaria officinalis; nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România

FURCELLARAN E407 Vezi CARAGENAN
GALAT DE DODECIL E312
Se foloseşte pentru a preveni râncezirea alimentelor grase; poate provoca iritaţie gastrică sau cutanată; nu este permis în alimente pentru sugari şi copii mici datorită tendinţei de a provoca tulburări hematologice – methemoglobinemia; este asociat de asemenea cu tulburări nervoase; se foloseşte în uleiuri, margarină, untură, sosuri de salată; uneori se foloseşte la ambalare. Este permis în România
GALAT DE ETIL E313
GALAT DE OCTIL E311
Poate provoca iritaţie dermică; galaţii nu sunt permişi în hrana pentru sugari şi copii mici, întrucât provoacă tulburări hematologice (ca methemoglobinemia); este asociat de asemenea cu tulburări nervoase; este folosit în uleiuri, margarine, untură, uneori la ambalare
GALAT DE PROPIL E310
Este adesea utilizat împreună cu BHA (E320) şi BHT (E321) pentru efectul sinergic de conservare; poate provoca iritaţie gastrică ori dermică; nu este admis în hrana pentru sugari şi copii mici datorită tendinţei lui de a provoca afecţiuni
hematologice; studii pe şobolani şi şoareci îl asociază cu cancerul. Este permis în România

GALBEN DE QUINOLEINĂ E104 FD&C Yellow No10; se foloseşte în rujuri, produse pentru păr, colonii şi într-o serie de medicamente; poate provoca dermatite; este interzis în Australia şi SUA. Este permis în România

GAMMA-TOCOFEROL SINTETIC E308 Vitamina E; se găseşte în multe uleiuri vegetale, soia, germeni de grâu şi de orez, seminţe de bumbac, porumb; are proprietăţi antioxidante, prevenind peroxidarea acizilor graşi şi a vitaminei A; se foloseşte în margarină, adaosuri pentru salate şi în unele produse farmaceutice

GLICEROFOSFAT DE E383 Nu este admis în România CALCIU
GLICEROL E422 Umectant şi îndulcitor; este obţinut prin hidroliza grăsimilor naturale cu alcalii; mai poate fi obţinut şi din  roduse petroliere; este folosit de către organism ca sursă de energie sau pentru sintetizarea unor molecule complexe; în unele studii sa constatat că glicerolul împiedică degradarea ADN, provocată de promotori tumorali, lumină ultravioletă şi radiaţii, probabil printr-un mecanism de epurare a  radicalilor liberi; cantităţimari provoacă dureri de cap, sete, greaţă şi
hiperglicemie; produsele care-l conţin sunt lichiorurile, dulciurile,  ructele uscate, alimentele cu conţinut redus de calorii
GLICINĂ E640 Nu este admis în România
GLICIRIZINĂ E958 Nu este admis în România
GLUCONAT DE CALCIU E578
Nu are reacţii adverse cunoscute. Nu este admis în România ca aditiv
GLUCONAT DE MAGNEZIU E580 Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
GLUCONAT DE POTASIU E577
Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
GLUCONAT DE SODIU E576 A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România
GLUCONAT FEROS E579 Este un agent de reţinere a culorii; se obţine din fier şi glucoză; se foloseşte în industria de măsline pentru a le da o culoare neagră uniformă şi ca supliment de fier; este fără reacţii adverse în cantităţi mici. Nu este admis în România

GLUCONO DELTALACTONĂ E575 Nu are reacţii adverse cunoscute
GLUCOZO – OXIDAZĂ E1102 Nu este admis în România
GLUTAMAT DE AMONIU E624 În cantităţi mici nu are efecte adverse cunoscute
GLUTAMAT DE CALCIU E623 Substituent de sare. Nu are reacţii adverse cunoscute
GLUTAMAT DE MAGNEZIU E625 Substituent mineral; în cantităţi mici nu are efecte adverse cunoscute
GLUTAMAT MONOPOTASIC E622 Poate provoca greaţă, vomă, diaree, crampe abdominale; este folosit în substituenţi de sare cu conţinut în sodiu scăzut
GLUTAMAT MONOSODIC (MSG) E621 Este un aromatizant folosit în multe alimente; folosirea lui ca aromatizant a permis companiilor producătoare să scadă cantitatea unor ingrediente, cum este puiul în supa de pui; în anii 60 sa descoperit că o cantitate mare de MSG duce la distrugerea celulelor nervoase din creierul puilor de şoarece; după publicarea unor astfel de rezultate presiunea publică a determinat companiile producătoare de hrană pentru copii să excludă MSG din produsele lor; alte studii au arătat că multe persoane sunt  sensibile la acţiunea MSG,acesta provocându-le dureri de cap, greaţă,slăbiciune,  enzaţie de arsură în ceafă şi antebraţe; unele persoane s-au plâns de astm, modificări ale ritmului cardiac şi respiraţie dificilă. Este permis în România
GLYCEROL -, METHYL –OR PENTA – ERITHRYTOL ESTERS OF COLOPHANE E915 Nu este admis în România

GREEN S E142 A se evita; este interzis în Suedia, SUA, Norvegia, România. Este considerat, în urma testărilor în laborator, substanţă cancerigenă

GUANILAT DE CALCIU(5’-) E629 Poate declanşa gută
GUANILAT DIPOTASIC(5’-) E628 Poate declanşa gută; nu este permis în alimentele pentru sugari şi copii mici. Este permis în România
GUANYLAT DISODIC(5’-) E627 Este izolat din sardine sau extract de drojdie; poate provoca gută; nu este permis în alimentele pentru sugari şi copii mici; persoanele cu gută trebuie să-l evite. Este permis în România

GUMĂ ARABICĂ (ACACIA GUM) E414 Se obţine din seva de Acacia Sengal; este uşor degradată în tubul digestiv; este posibil alergen provocând iritaţii ale membranelor mucoase
GUMĂ DE BENZOIA E906 Se obţine din arborele de benzoia. Se pare că nu are reacţii adverse. Nu este admis în România
GUMĂ DE CARUBA (LOCUST BEAN GUM) E410 Se obţine din arborele Ceratonia siliqua. Este utilizată la prepararea acadelelor, tonicelor, esenţelor, unor produse făinoase, umpluturilor,  sucurilor de fructe. Se utilizează frecvent ca substituent de ciocolată fără cofeină. Poate reduce nivelul colesterolului
GUMĂ GELLAN E418 Nu este admis în România
GUMĂ GHATTI E419 Nu are reacţii adverse cunoscute. Nu este admis în România
GUMĂ GUAIAC E241 Nu are reacţii adverse cunoscute. Totuşi Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră suspect. Nu este admis în România
GUMĂ GUAR E412 Se obţine din seminţele de Cyamoposis tetragonolobus de origine indiană; poate provoca greaţă, balonări şi crampe; poate reduce nivelul colesterolului
GUMĂ KARAYA E416 Se obţine din arborele Sterculia urens; este utilizat adesea împreună cu Carob (E410) în îngheţată, budincă şi dulciuri; este capabil să-şi mărească volumul prin adăugare de apă de circa 100 de ori; este posibil alergen. Nu este admis în România
GUMĂ OAT (de tamarin) E411
GUMĂ TARA E417
Se obţine din tufa de tara, Caesalpinia spinosa, originar din Ecuador şi Peru. Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România

GUMĂ TRAGACANTH E413
Răşină obţinută din arborele Astragalus gummifer; se foloseşte la alimente, medicamente (soluţii nazale, siropuri şi tablete) şi cosmetice; reacţii adverse posibilealergiile de contact

GUMĂ XANTHAN E415
Se obţine prin fermentarea zaharurilor din cereale; nu are efecte adverse cunoscute

HEPTIL p-HIDROXBENZOAT E209 Nu este admis în România
HEPTONOLACTONĂ(1,4-) E370 A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România
HEXACIANOMANGAN AT FEROS E537 Nu este admis în România
HEXAMETILEN E239 A se evita; este interzis în Australia şi în alte ţări.

TETRAMINĂ Este permis în România
HIDROXIBENZOAT DE ETIL (para) E214 A se evita; este interzis în unele ţări; Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră cancerigen. Este permis în România
HIDROXIBENZOAT DE PROPIL (para) E216 Este un posibil alergen de contact; Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră cancerigen. Este permis în România
HIDROXID DE AMONIU E527 A se evita. Este interzis în unele ţări, inclusiv în România
HIDROXID DE CALCIU E526 Nu are efecte adverse în cantităţi mici. Nu este admis în România
HIDROXID DE MAGNEZIU E528 A se evita; interzis în unele ţări, inclusiv în România
HIDROXID DE POTASIU E525 A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România
HIDROXID DE SODIU E524 A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România
HIDROXIPROPIL CELULOZĂ E463 A se evita; este interzis în unele ţări; poate provoca tulburări digestive
HIDROXIPROPIL METIL E464 Nu are efecte adverse cunoscute

CELULOZĂ INDIGOTINĂ E132 FD&C Blue No2, colorant ce se adaugă în tablete şi capsule, îngheţată, dulciuri, produse de patiserie, biscuiţi; poate provoca greaţă, vomă, hipertensiune arterială, urticarie, probleme de respiraţie şi alte reacţii alergice; este interzis în Norvegia. Este permis în România

INOZINAT DE CALCIU(5’-) E633 Poate declanşa guta
INOZINAT DE POTASIU E632 Poate provoca gută; nu este recomandat în hrana pentru sugari şi copii mici
INOZINAT DISODIC (5’-) E631 Se poate obţine din carne sau sardine; poate declanşa gută; nu este permis în alimentele pentru sugari şi copii mici. Este permis în România
INVERTAZĂ E1103 Nu este admis în România
IODAT DE CALCIU E916 Nu este admis în România
IODAT DE POTASIU E917 Nu este admis în România
IZOASCORBAT DE SODIU E316 Sarea de sodiu a acidului izoascorbic; vezi ACID IZOASCORBIC – E 315
IZOASCORBAT DE CALCIU E318 Vezi ACID IZOASCORBIC – E 315
IZOASCORBAT DE POTASIU E317 Vezi ACID IZOASCORBIC
IZOBUTAN E943b Nu este admis în România
IZOBUTIRAT DE SUCROZĂ ACETAT E444 Nu este admis în România
IZOMALTOL (IZOMALTITOL) E953
KRIPTOXANTINĂ E161c Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
LACTAT DE AMONIU E328 Derivat al acidului lactic. Copii mici cu intoleranţă la lactoză pot avea reacţii adverse. Nu este admis în România
LACTAT DE CALCIU E327 Copii mici cu intoleranţă la lactoză pot avea reacţii adverse. Nu este admis în România
LACTAT DE COLINĂ E1001 Nu este admis în România
LACTAT DE nMAGNEZIU E329
Se obţine din lapte; copii mici cu intoleranţă la lactoză trebuie să-l evite. Nu este admis în România
LACTAT DE POTASIU E326
A se evita de către copii nmici cu intoleranţă la lactoză. Nu este admis în România
LACTAT DE SODIU E325 A se evita de către copii
mici cu intoleranţă la nlactoză. Nu este admis în România
LACTAT FEROS E585 Nu este admis în România
LACTITOL E966
LACTOBIONAT DE nCALCIU E399 Nu este admis în România
LANOLINĂ E913
Este obţinut din lâna de oaie; se foloseşte în crème. Nu este admis în România
ca aditiv
LAURILSULFAT DE SODIU E487 Nu este permis în România
LECITINĂ E322
Emulsificator obţinut din soia, gălbenuş de ou, alune; nu este toxic, dar în doze
mari poate provoca disfuncţii gastrice, reduce apetitul şi provoacă
transpiraţii abundente; se foloseşte în margarină, ciocolată, maioneză, lapte
praf; este de preferat utilizarea lecitinei de origine vegetală
LEMN DE SANTAL E166 Nu este admis în România
LEUCINĂ (L-) E641 Nu este admis în România
LICOPEN E160d
Carotenoid de culoare roşie întâlnit în pătlăgele roşii şi grapefruit roz; poate scade
riscul cancerului
LIPAZĂ E1104 Nu este admis în România
LITHOL RUBINE BK E180
A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv România
LIZOZIM E1105 Nu este admis în România
LUTEINĂ E161b Colorant galben obţinut din plante; se găseşte în frunzele verzi, gălbenele şi gălbenuşul de ou. Nu este admis în România
MALAT ACID DE CALCIU E352 Nu are efecte adverse cunoscute
MALAT ACID DE POTASIU E351 Nu are efecte adverse cunoscute
MALAT ACID DE SODIU E350 Nu are efecte adverse cunoscute
MALAT DE AMONIU E349 Nu se cunosc reacţii adverse
MALAT DE CALCIU E352 Nu are efecte adverse cunoscute
MALAT DE POTASIU E351 Nu are efecte adverse cunoscute
MALAT DE SODIU E350 Nu are efecte adverse cunoscute
MALTITOL ŞI SIROP DE MALTITOL E965 Îndulcitor ce poate provoca balonare şi alte simptome gastrointestinale
MALTOL E636 Se obţine din scoarţa de zadă, acele de pin, cicoare, uleiuri şi malţ; se poate obţine şi sintetic. Nu are reacţii adverse cunoscute
MANITOL E421 Îndulcitor mai puţin dulce decât zahărul şi se absoarbe foarte puţin în organism; are de două ori mai puţine calorii decât zahărul; se foloseşte în guma de mestecat şi în produsele alimentare sărace în calorii; este posibil alergen; nu este permis în alimentaţia sugarilor întrucât provoacă diaree şi disfuncţii renale; cantităţile mari din guma de mestecat pot avea efect laxativ provocând chiar diaree; mai poate provoca greaţă, vomă. Este permis în România

METABISULFIT DE POTASIU E224 Toţi compuşii cu sulf au un potenţial toxic şi în SUA FDA* (Food and Drug Administration) interzice utilizarea lor în fructe şi legume proaspete; provoacă crize de astm, este greu metabolizat de persoanele cu insuficienţă renală; distruge vitamina B1; se adaugă în bere, băuturi nealcoolice, sucuri, vinuri, oţet, produse din cartofi. Este permis în România

METABISULFIT DE SODIU E223 Toţi compuşii cu sulf au un potenţial toxic şi în SUA FDA* (Food and Drug Administration) interzice utilizarea lor în fructe şi legume proaspete; provoacă crize de astm, este greu metabolizat de persoanele cu insuficienţă renală; distruge vitamina B1, provoacă tulburări intestinale; se adaugă în bere, băuturi nealcoolice, sucuri, vinuri, oţet, produse din cartofi. Este permis în România

METASILICAT DE SODIU E550
METIL CELULOZĂ E461 Poate provoca balonare, obstrucţie intestinală
METIL ESTERI AI ACIZILOR GRAŞI E911 Nu este admis în România
METIL ETIL CELULOZĂ E465 Poate provoca tulburări digestive
METIL p- HIDROXIBENZOAT E218 Posibil alergen; afectează în principal pielea
METIL p-HIDROXIBENZOAT DE SODIU E219 A se evita; este interzis în unele ţări; Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră cancerigen. Este permis în România
METILFENILPOLISILOXAN E900b
MONO- ŞI DIGLICERIDE CU ACIZI GRAŞI E471
Face pâinea mai moale şi previne uscarea ei; îmbunătăţeşte stabilitatea margarinei, fac caramelele mai puţin lipicioase, previne separarea uleiului din untul de arahide. Nu are efecte adverse cunoscute
MONO- ŞI DIGLICERIDE ETOXILATE E488 Nu este admis în România
MONOGLICERIDE SUCCINATE E472g Nu are efecte adverse cunoscute
MONOLAURAT DE SORBITAN E493 A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România
MONOOLEAT DE SORBITAN E494 A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România
MONOPALMITAT DE SORBITAN E495 A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România
TARTRAT 0MONOPOTASIC E336 Nu are efecte adverse cunoscute
MONOSTEARAT DE SORBITAN E491 Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
NEGRU BRILIANT E151 Colorant obţinut din gudron. Este folosit în sosurile maronii. Este interzis în Danemarca, Australia, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia. Este permis în România
NEOHESPERIDINĂ DIHIDROCALCONĂ E959
NITRAT DE POTASIU E252 Poate provoca hiperactivitate şi alte reacţii adverse;  este potenţial cancerigen; este interzis în multe ţări. Este permis în România
NITRAT DE SODIU E251 Nitratul de sodiu este folosit în produse din carne conservată prin uscare, în care el se transformă lent în nitrit; vezi SODIUM

NITRITE (E251)
NITRIT DE POTASIU E249
Nitriţii pot afecta capacitatea organismului de a transporta oxigenul ceea ce duce la afectarea respiraţiei, ameţeală, dureri de cap; este potenţial cancerigen; este interzisă folosirea lui în hrana pentru sugari şi copii mici. Este admis în România
NITRIT DE SODIU E250 Cei care prelucrează carnea preferă utilizarea nitritului de sodiu pentru că acesta stabilizează culoarea roşietică a cărnii conservate (fără nitrit hot dogs şi bacon ar arăta gri) şi dă o aromă caracteristică. Adăugarea
de nitriţi în alimente poate duce la formarea de cantităţi mici de substanţe cu potenţial cancerigen (nitrozamine), în special în bacon. Companiile care procesează carnea adaugă acum, pe lângă nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a împiedica formarea de nitrozamine. Industria cărnii justifică utilizarea nitriţilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor producătoare de toxină botulinică. Se cunoaşte însă că această problemă poate fi rezolvată prin
congelare şi răcire, iar Departamentul de Agricultură al Statelor Unite a elaborat o metodă sigură de rezolvare a acestei probleme utilizând bacterii producătoare de acid lactic. Întrucât nitriţii sunt folosiţi în primul rând în alimente grase şi sărate, consumatorii au un motiv nutriţional important să le evite. Este permis în România

NITROGEN E941 Se foloseşte la ambalarea la frig şi in vacuum; pare a nu avea reacţii adverse. Nu este admis în România
NIZINĂ E234 Antibiotic obţinut din bacterii; se găseşte în bere, brânzeturi procesate, pastă de tomate
OCTAFLUOROCICLOBUTAN E946 Nu este admis în România
OLEIL LACTILAT DE CALCIU E482 Nu are reacţii adverse cunoscute
OLEIL LACTILAT DE SODIU E481 Nu are efecte adverse cunoscute
ORCHIL E182 Nu este admis în România
ORTO-FENIL FENOL E231 Este interzis în unele ţări; poate provoca afecţiuni cutanate; se foloseşte în scop agricol pentru fructe citrice, pere, prune, piersici, ananas, morcovi, cartofi dulci, tomate, ardei, cireşi, nectarine. Este permis în România

ORTO-FENIL FENOLAT DE SODIU E232 Este interzis în unele ţări,  inclusiv România; poate provoca afecţiuni cutanate; se foloseşte în scop agricol pentru fructe citrice, pere, prune, piersici, ananas, morcovi, cartofi dulci, tomate, ardei, cireşi
nectarine
OXID AZOTOS E942 Nu este admis în România
OXID DE CALCIU E529 Nu are efecte adverse în cantităţi mici. Nu este admis în România
OXID DE FIER GALBEN E172 Colorant galben, folosit în pasta de somon şi creveţi; este toxic în doze mari. Nu este admis în România
OXID DE FIER NEGRU E172 Colorant negru, folosit în pasta de somon şi creveţi; este toxic în doze mari. Nu este admis în România
OXID DE FIER ROŞU E172 Colorant roşu, folosit în pasta de somon şi creveţi; este toxic în doze mari. Nu este admis în România
OXID DE MAGNEZIU E530 A se evita; este interzis în unele ţări
OXISTEARINĂ E387 Nu este admis în România
OXIZI DE AZOT E918 Pare a nu avea reacţii adverse în cantităţi mici. Nu este admis în România

PALMITAT DE Esteri ai acizilor graşi cu ASCORBIL acidul ascorbic E304 , având aceleaşi funcţii ca ale acidului ascorbic (E300)
PAPAINĂ E1101 Nu este admis în România
PAPRIKA OLEORESINS (Capsanthin, capsorubin) E160c A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România
PECTINĂ E440 Este întâlnit natural în coaja de mere; se foloseşte ca agent de îngroşare în gemuri, jeleuri şi sosuri; cantităţi mare pot cauza balonare temporară sau disconfort intestinal
PEPTONE E429 Nu este admis în România
PEROXID DE ACETONĂ E929 Nu este admis în România
PEROXID DE BENZOIL E928 Nu se recomandă persoanelor astmatice şi alergice. Nu este admis în România
PEROXID DE CALCIU E930 Nu este admis în România

PERSULFAT DE AMONIU E923 Pare a fi fără reacţii adverse în cantităţi foarte mici. Nu este admis în România
PERSULFAT DE POTASIU E922 Nu este admis în România
PETROLEUM WAX E905c Poate inhiba absorbţia grăsimilor şi a vitaminelor liposolubile; este un laxativ uşor; unii îl asociază cu cancerul intestinal; este folosit în dulciuri, tablete cu vitamine, fructe uscat; Nu este admis în România
PIMARICINĂ (NATAMICINĂ) E235 Inhibitor al mucegaiurilor obţinut din bacterii; se foloseşte uneori pentru tratarea candidozelor; poate provoca greaţă, vomă, anorexie, diaree sau iritaţie dermică; se adaugă în produse din carne şi
brânzeturi. Nu este admis în România
POLIDEXTROZĂ E1200 Pare a nu avea reacţii adverse în doze mici
POLIDIMETILSILOXAN E900a
POLIETILENGLICOL E1521 Nu este admis în România
POLIFOSFAT DE AMONIU E452 Cantităţi mari ingerate pot duce la dereglări ale echilibrului calciu/fosfor
POLIFOSFAT DE CALCIU E452 Cantităţi mari ingerate pot provoca dereglări ale echilibrului calciu/fosfor
POLIFOSFAT DE POTASIU E452 Cantităţi mari provoacă dezechilibre ale  metabolismuluicalciu/fosfor
POLIFOSFAT DE SODIU E452 Ingerarea de cantităţi mari poate duce la dereglarea echilibrului calciu/fosfor
POLIFOSFAT DE SODIU ŞI CALCIU E452 În cantităţi mari poate provoca dereglări ale metabolismului calciu/fosfor
POLIVINILPIROLIDONĂ E1201
POLIVINILPOLIPIROLIDONĂ E1202
PONCEAU 4R (Cochineal Red A) E124 FD&C Red No 4; este cancerigen pentru animale, poate produce reacţii adverse la persoane
astmatice, alergice la aspirină; este interzis în SUA, Norvegia, România
PONCEAU SX E125 Nu este admis în România
PROPAN E944 Nu este admis în România
PROPIL p-HIDROXIBENZOAT DE SODIUM E217 A se evita; este interzis în unele ţări; Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană îl consideră cancerigen. Este permis în România

PROPILEN GLICOL E1520 Are gust asemănător cu glicerina; este folosit în siropurile pentru copii, şi în multe crème, unguente, cosmetice, şampoane şi deodorante; a fost asociat cu tulburări cardiace, depresii nervoase şi dermatite de contact. Nu este admis în România
PROPIONAT DE CALCIU E282 Este introdus în produsele făinoase ca inhibitor al ciupercilor. Poate fi asociat cu migrene şi poate provoca erupţii cutanate la lucrătorii din brutării
PROPIONAT DE POTASIU E283 Poate fi asociat cu migrene; se adaugă în produse făinoase
PROPIONAT DE SODIU E281 Poate fi asociat cu migrene; produsele tipice care-l conţin sunt făinoasele
PROTEAZĂ E1101 Nu este admis în România
RĂŞINĂ DE GUAIAC E314 Nu este admis în România

RED 2G E128 A se evita; este interzis în Australia şi multe alte ţări, inclusiv România
RODOXANTINĂ E161f Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
RIBOFLAVIN 5’ – FOSFAT DE SODIU E101 Vitamina B2 şi colorant; se întâlneşte natural în verdeţuri, ouă, lapte, ficat şi rinichi; se foloseşte în margarină şi brânzeturi
RIBOFLAVINĂ E101 Vitamina B2 şi colorant; se întâlneşte natural în verdeţuri, ouă, lapte, ficat şi rinichi; se foloseşte în margarină şi brânzeturi
RIBONUCLEOTIDE DE CALCIUM (5’-) E634 A se evita. Interzis în unele ţări. Este permis în România
RIBONUCLEOTIDE DE SODIU (5’ -) E635 Poate fi asociat cu erupţii cutanate în decurs de 30 ore după ingerare; erupţiile pot fi blânde până la dramatice; reacţia este în funcţie de doză şi cumulativă, iar persoanele pot reacţiona diferit în funcţie de sensibilitatea lor; alimentele care-l conţin sunt cartofii prăjiţi aromatizaţi, plăcintele; a se evita; este interzis în unele ţări. Este permis în România
CEARĂ DE TĂRÂŢE DE OREZ E908 Nu este admis în România
RUBIXANTINĂ E161d Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
SAREA DE AMONIU A ACIDULUI FOSFATIDIC E442 Nu se cunosc reacţii adverse. Nu este admis în România
SĂRURI ALE ACIZILOR GRAŞI (cu Al, Ca, Na, Mg, K şi NH4) E470 A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv România
SHELLAC E904 Se obţine din insecte; uneori poate provoca iritaţii ale pielii; Nu este admis în România

SILICAT DE ALUMINIU E559
SILICAT DE ALUMINIU ŞI POTASIU E555 Este folosit în sare, lapte praf şi făină; se cunoaşte că aluminiul este cauza unor probleme placentare în timpul sarcinii şi că este asociat cu boala Alzheimer. Este permis în România
SILICAT DE CALCIU E552 Este obţinut din calcar şi pământ diatomeic. Are efect antiacid. Nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
SILICAT DE CALCIU ŞI ALUMINIU E556 Este produs din minerale. Se foloseşte la prepararea laptelui praf. Se cunoaşte că  aluminiul poate provoca probleme placentare în timpul sarcinii şi a fost asociat cu boala Alzheimer
SILICAT DE MAGNEZIU E553 A se evita; este interzis în unele ţări. Este permis în România
SILICAT DE POTASIU E560 Nu are efecte adverse cunoscute
SILICAT DE SODIU E550 Nu are efecte adverse cunoscute în cantităţi mici
SILICAT DE ZINC E557 SORBAT DE CALCIU E203 Nu are reacţii adverse cunoscute
SORBAT DE POTASIU E202 Nu are efecte adverse cunoscute
SORBAT DE SODIU E201 Nu are efecte adverse cunoscute
SORBITAN MONOLAURAT DE POLIOXIETILENĂ (20) E432 A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv în România
SORBITAN MONOOLEAT DE POLIOXIETILENĂ (20) E433 Poate creşte absorbţia  substanţelor liposolubile; Nu este admis în România
SORBITAN MONOPALMITAT DE POLIOXIETILENĂ (20)  E434A se evita; este interzis în unele ţări, inclusiv România
SORBITAN MONOSTEARAT DE POLIOXIETILENĂ (20) E435 Nu este admis în România
SORBITAN TRISTEARAT DE POLIOXIETILENĂ (20) E436 Nu este admis în România
SORBITANTRISTEARAT E492 Poate creşte absorbţia substanţelor liposolubile. Nu este admis în România
SORBITOL ŞI SIROP DE SORBITOL E420 Este un îndulcitor artificial şi umectant, care se obţine din glucoză sau prin sinteză; se foloseşte în dulciuri, fructe uscate, hrană săracă în calorii, siropuri farmaceutice şi este printre primii şapte conservanţi utilizaţi la produse cosmetice; nu este permis în hrana pentru sugari şi copii mici pentru  că poate provoca tulburărigastrice. Este permis în România
STEARAT DE ASCORBIL E305 Vezi PALMITAT DE ASCORBIL
STEARAT DE POLIOXIETILENĂ (40) E431 Nu este admis în România
STEARAT DE POLIOXIETILENĂ (8) E430 Nu este admis în România
STEAROIL FUMARAT DE CALCIU E486 Insuficient studiat. Nu este admis în România
STEAROIL FUMARAT DE SODIU E485 Nu este permis în România
STEAROIL LACTILAT DE CALCIU E482 Nu are efecte adverse cunoscute
STEAROIL LACTILAT DE SODIU E481 Nu are efecte adverse cunoscute
SUCCISTEARINĂ E446 Nu este admis în România
SUCROGLICERIDE E474 A se evita; este interzis în unele ţări. Este permis în România
SULFAT DE ALUMINIU E520 Nu este admis în România
SULFAT DE ALUMINIU ŞI AMONIU E523 Nu este admis în România
SULFAT DE ALUMINIU ŞI POTASIU E522 Nu este admis în România
SULFAT DE ALUMINIU ŞI SODIU E521 Nu este admis în România
SULFAT DE AMONIU E517  Nu se cunosc reacţii adverse. Nu este admis în România
SULFAT DE CALCIU E516 Se obţine din calcar. Nu are efecte adverse  cunoscute. Nu este admisîn România
SULFAT DE CUPRU E519 Este o sare minerală esenţială, care în dozele  utilizate nu prezintă reacţii adverse cunoscute. Nu este
admis în România
SULFAT DE MAGNEZIU E518 Este laxativ. Nu este admis în România ca aditiv
SULFAT DE POTASIU E515 Nu este admis în România
SULFAT DE SODIU E514  Poate deregla balanţa hidrică a organismului. Nu este admis în România

SULFIT ACID DE CALCIU E227 Este utilizat pentru a păstra aspectul proaspăt al unor fructe şi legume. Unele studii arată că poate provoca reacţii alergice severe. A se evita. Este interzis în Australia şi multe alte ţări. Este permis în România SULFIT ACID DE SODIU E222 Toţi compuşii cu sulf au un potenţial toxic şi în SUA FDA (Food and Drug dministration) interzice utilizarea lor în fructe şi legume proaspete; provoacă crize de astm, este greu metabolizat de persoanele cu insuficienţă renală; distruge vitamina B1, produce tulburări intestinale; se adaugă în bere, băuturi nealcoolice, sucuri, vinuri, oţet, produse din cartofi. Este permis în România
SULFIT DE CALCIU E226 Este utilizat pentru a păstra aspectul proaspăt al unor fructe şi legume. Unele studii arată că poate provoca reacţii alergice severe. A se evita. Este interzis în Australia şi multe alte ţări. Este permis în România
SULFIT DE POTASIU E225 Toţi compuşii cu sulf au un potenţial toxic şi în SUA FDA interzice utilizarea lor în fructe şi legume  proaspete; provoacă crize de astm, este greu metabolizat de persoanele cu insuficienţă renală; distruge vitamina B1; se adaugă în bere, băuturi nealcoolice, sucuri, vinuri, oţet, produse din cartofi
SULFIT DE SODIU E221 Toţi compuşii cu sulf au un potenţial toxic şi în SUA, FDA (Food and Drug Administration) interzice
utilizarea lor în fructe şi legume proaspete; provoacă crize de astm, este greu metabolizat de persoanele cu insuficienţă renală; distruge vitamina B1, produce tulburări intestinale; se adaugă în bere, băuturi nealcoolice, sucuri de citrice, vinuri, oţet, produse din cartofi. Este permis în România
SUNSET YELLOW FCF E110  D&C Yellow No.6; se foloseşte în cereale, produse de patiserie, dulciuri, îngheţată, băuturi,peşte conservat şi medicamente (Berroca, Polaramine, Ventolinsirop); efectele adverse sunt: urticarie, rinită, congestie nazală, alergii, hiperactivitate, tumori renale, degradări cromozomiale, dureri abdominale, greaţă şi vărsături, indigestie,  aversiune pentru mâncare; testele de laborator au arătat că produsul creşte incidenţa tumorilor la animale; este interzis în Norvegia. Este permis în România

ŞOFRAN E164 Nu este admis în România
TALC E553 În unele studii a fost asociat cu cancerul gastric; se adaugă în orez glasat, ciocolată, unele dulciuri. Este permis în România
TANIN, CALITATE ALIMENTARĂ E181 Este agent de clarificare a băuturilor alcoolice; se obţine din stejar; nu are efecte adverse cunoscute în doze mici; nu este admis în România
TARTRAT DE CALCIU E354 Se pare că nu are efecte adverse. Nu este admis în România
TARTRAT DE COLINĂ E1001 Nu este admis în România
TARTRAT DE STEARIL E483 A se evita; este interzis în unele ţări
TARTRAT DIPOTASIC E336 Corector de aciditate; nu are efecte adverse cunoscute
TARTRAT DISODIC E335 Nu are reacţii adverse
TARTRAT DUBLU DE SODIU ŞI POTASIU E337 Nu are efecte adverse cunoscute
TARTRAT MONOSODIC E335 Nu are efecte adverse cunoscute
TARTRAZINĂ E102 FD&C Zellow No5; se  cunoaşte că provoacă crize de astm, rinită şi urticarie la copii (SUA–FDA estimează  :10.000); este asociat de asemenea cu tumori tiroidiene, distrugeri cromozomiale şi hiperactivitate; sensibilitatea la  tartrazină este asociată cu cea la aspirină; se foloseşte pentru colorarea băuturilor, dulciurilor, gemurilor, cerealelor, peştelui conservat, muştarului, supelor ambalate; este interzisă în Norvegia şi Austria. Este admis în România
TAUMATINĂ E957 Este o proteină derivată din planta tropicală Thaumococcus danielli folosită ca îndulcitor artificial; se adaugă în vinuri dulci, pâine şi fructe; nu are efecte adverse cunoscute
TIABENDAZOL E233 Este interzis în unele ţări; poate afecta pielea; se utilizează în scop agricol pentru fructe citrice, mere, pere, cartofi, banane, ciuperci, carne, lapte. Este permis în România
TIOSULFAT DE SODIU E539 Nu este permis în România
TOCOFEROLI – AMESTEC CONCENTRAT E306 Vitamina E; se găseşte în multe uleiuri vegetale, soia, germeni de grâu şi de orez, seminţe de bumbac, porumb; are proprietăţi antioxidante, prevenind peroxidarea acizilor graşi şi a vitaminei A; se foloseşte în margarină, adaosuri pentru salate şi în unele produse farmaceutice
TRIACETINĂ E1518 Umectant folosit pentru acoperirea fructelor proaspete în SUA
TRIFOSFAT PENTAPOTASIC E451 Supliment mineral; în cantităţi mari poate provoca dereglarea echilibrului calciu/fosfor
TRIFOSFAT PENTASODIC E451 Supliment mineral; în cantităţi mari poate provoca dereglarea  echilibrului calciu/fosfor
TRIOLEAT DE SORBITAN E496 Nu este admis în România
TRISILICAT DE MAGNEZIU E553 A se evita; este interzis în unele ţări

TURMERIC E100 Colorant galben-portocaliu obţinut din rădăcinile de Curcuma (turmeric), dar poate fi obţinut şi artificial
prin sinteză; este folosit la brânzeturi, margarină, unele dulciuri şi produse din peşte

ULEI DE CASTOR E1503 Nu este admis în România
ULEI DE RAPIŢĂ HIDROGENAT SUPERGLICERINAT E441 Nu este admis în Romînia
ULEI DE SOIA OXIDAT TERMIC CU MONO- ŞI DIGLICERIDE ALE ACIZILOR GRAŞI E479 Nu este admis în România
ULEI MINERAL –  CALITATE ALIMENTARĂ E905a Poate inhiba absorbţia grăsimilor şi a vitaminelor liposolubile; este un laxativ
uşor; unii îl asociază cu cancerul intestinal; este folosit în dulciuri, tablete cu vitamine, fructe uscat. Nu este admis în România
ULEI VEGETAL BROMURAT E443 Păstrează mirosul uleiurilor în suspensie şi dă aspectul tulbure băuturilor nealcoolice cu savoare de citrice. Ingerat produsul se acumulează în ţesutul adipos. Nu se cunoaşte bine efectul lui asupra organismului. Din fericire substanţa nu este larg utilizată. Nu este admis în România

VASELINĂ (PETROLEUM JELLY) E905b Poate inhiba absorbţia grăsimilor şi a vitaminelor liposolubile; este un laxativ uşor; unii îl asociază cu cancerul intestinal; este folosit în dulciuri, tablete cu vitamine, fructe uscat; nu este admis în România VIOLOXANTINĂ E161e nu are efecte adverse cunoscute. Nu este admis în România
XILITOL E967 Se obţine din pastă de lemn; testat pe şobolani produce calculi renali şi are un efect diuretic; se foloseşte în hrană săracă în energie şi în dulciuri cu hidraţi de carbon modificaţi, îngheţată şi gemuri

YELLOW 2G E107 Colorant galben; Grupul de susţinere a copiilor hiperactivi recomandă evitarea lui; persoanele cu astm pot dezvolta reacţii alergice; se adaugă în principal în băuturi răcoritoare; este interzis în Australia, SUA, România.

ZAHARINĂ E954
Îndulcitor artificial obţinut din toluen (despre care se ştie că este cancerigen); a fost interzis în SUA în 1977, dar readmis cu condiţia ca etichetele produselor ce-l conţin să cuprindă avertismentul: „Utilizarea acestul produs poate fi periculoasă pentru sănătatea dumneavoastră întrucât conţine zaharină, asociată cu producerea de cancere la animalele de laborator”. Tot în 1977 industria pentru hrană  dietetică a făcut presiuni asupra guvernelor Statelor Unite şi Canadei, precum şi asupra OMS să scoată zaharina de pe lista substanţelor cu potenţial cancerigen, motivând că mecanismul de producere a cancerului la animalele de laborator nu se întâlneşte în organismul uman. În mai 2000 Departamentul de sănătate şi Servicii umane al Statelor Unite a scos zaharina de pe lista chimicalelor cancerigene.  Mai târziu, în acelaşi an,Congresul american a dat o lege prin care s-a scos avertismentul referitor la zaharină, ceea ce probabil a dus la creşterea utilizării ei în băuturi nealcoolice şi în alte alimente şi nu este exclus să ducă şi la o uşoară creştere a incidenţei cancerelor. Este permis în România

LISTA SUPLIMENTARĂ

AMIDON MODIFICAT
AMIDON ACETAT
ESTERIFICAT CU
ANHIDRIDĂ ACETICĂ E1420
AMIDON ACETAT esterificat cu VINILACETAT E1421
AMIDON DECOLORAT E1403
AMIDON OCTENIL SUCCINAT DE SODIU E1450
AMIDON OXIDAT E1404
AMIDON TRATAT CU ACID E1401
AMIDON TRATAT CU ALCALII E1402
AMIDON TRATAT CU ENZIME E1405
DEXTRINE, AMMIDON CALCINAT ALB şi GALBEN E1400
Amidonul modificat este folosit în procesarea alimentelor pentru a le îmbunătăţi consistenţa şi pentru a păstra particulele solide în suspensie. Este prezent în proporţie de până la 25% în unele  alimente pentru copii.
DIAMIDON ADIPAT ACETILAT E1422
DIAMIDON FOSFAT ACETILAT E1414
DIAMIDON FOSFAT ESTERIFICAT CU  TRIMETAFOSFAT DE SODIU; ESTERIFICAT CU OXICLORURĂ DE FOSFOR E1412
DIAMIDON FOSFAT FOSFATAT E1413
DIAMIDON GLICEROL ACETILAT E1423
FOSFAT DE MONOAMIDON E1410
GLICEROL DIAMIDON E1411
HIDROXIPROPIL AMIDON E1440
HIDROXIPROPIL DIAMIDON E1442
HIDROXIPROPIL DIAMIDON GLICEROL E1443
Unele studii arată că amidonul modificat poate provoca diaree la copii. În România sunt  admise numai E1404, 1440, 1450


–––––––––––––––––-

Cu respect,

Dr Daniel Ganea
dr. Daniel Ganea

.

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

––––––––––––––––––––––––––––––-
Dacă ai cont pe Facebook, WordPress, Google+, Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul și prietenilor tăi.
 

Anunțuri

The URI to TrackBack this entry is: https://doctorulpilula.wordpress.com/2008/05/29/lista-aditivilor-alimentari-in-ordine-alfabetica/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 comentariiLasă un comentariu

  1. Pana acum nu am gasit o sursa in care sa se arate originea aditivilor alimentari: animala sau vegetala, din lapte sau din oua… Asta ar fi folositor pentru vegetaleinei, vegetarieni, lacto vegetarieni si tot restul gamei. De exemplu Proteaza, din ce se extrage?

  2. „Nu este admis in Romania”se refera la alimentele produse in Romania sau la toate alimentele comercializate in Romania?NORBIXIN care am citit mai sus ca nu este admis in Romania se gaseste in RUF PUDING si GRANDISO PUDING produse in Germania si comercializate in Romania

  3. daca va intereseaza o alta parere gasiti aici un articol dedicat acestor otravuri care sunt „E”-urile folosite in cantitati prea mari:

    http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro/wordpress/?p=162

  4. Multumesc! Eva.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: