„Tot ceea ce chirurgii nu vă pot spune”, Rémy Salmon


Grav rănit intr-un accident de motocicletă, medicul se trezeşte dintr-o dată ţintuit pe pa­tul de spital, in postura fostilor pa­cienţi. Chirurgul işi dă seama cu adevărat prin ce trec pacienţii săi, trăind el insuşi du­rerea şi incertitudinea. Din această experienţă a luat naştere cartea „Tot ceea ce chirurgii nu vă pot spune”, semnată dr Rémy Salmon.

Intr-un interviu publicat de cotidianul elveţian Le Matin, Rémy Salmon spune că „un pa­ci­ent vrea intotdeauna să afle cănd se face bine. Este o intrebare la care chirurgul nu poate răspunde cu certitudine, mai ales inaintea operaţiei”.

Oare avem nevoie de un accident pentru a afla ca pacientii sunt oameni care vin in cautarea izbavirii?

Intr-un articol precedent sustineam ca „pacientul nu vrea sa fie vindecat, ci vrea sa fie tratat (sa i se acorde atentie) sau sa fie iertat de pacate”. Tocmai pentru aceasta, acceptand rolul pe care ni l-am asumat, acela de medic, avem datoria de a trata pacientul ca si cum el ar fi scopul vietii noastre 😀

Avem rolul de a ne stradui sa-i alinam suferinta.

Noi stim ca el este ‘pacatos’, si vine cu pretentii desi adesea si-a facut-o cu mana lui, dar trebuie sa uitam, sa iertam, pentru ca noi avem rolul de a ne stradui sa-i alinam suferinta. Si apoi sa ne intoarcem in sanul familiei curati si plini de energie. Ce vreau sa intelegeti e ca putem schimba in lumea asta doar atitudinea. Si tocmai de aceea, depinde doar de noi daca atunci cand ajungem acasa ne luam in brate nevasta invartind-o si ne luam la tranta cu juniorul. Iar pacientul este mijlocul prin care toate aste asunt posibile (greu de vazut asta, nu?).


–––––––––––––––––-

Cu respect,

Dr Daniel Ganea
dr. Daniel Ganea

.

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

––––––––––––––––––––––––––––––-
Dacă ai cont pe Facebook, WordPress, Google+, Linkedin sau Tweeter, poți folosi butoanele Like și Share de mai jos pentru a recomanda articolul și prietenilor tăi.
 

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://doctorulpilula.wordpress.com/2008/01/27/tot-ceea-ce-chirurgii-nu-va-pot-spune-remy-salmon/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: